46%: Oranje minimaal naar halve finale

Geen categoriejun 22 2014, 13:59
Nou, nou, de Nederlandse voetbalkijker heeft opeens hoop op een behoorlijk goed resultaat van Oranje.
Voor het WK dacht 28% van de Nederlanders dat Oranje de groepsfase niet zou overleven. Op zich was dat niet zo raar, aangezien we in een poule zaten (en zitten) met wereldkampioen en één van de favorieten Spanje én outsider Chili. Het zou, dachten veel mensen, bijzonder lastig worden om één van die teams achter ons te houden.
29% van de mensen dacht iets positiever: we zouden de groep wel overleven, maar daarna zouden we onmiddellijk stranden in de achtste finale, dit ongetwijfeld gevoed door het idee dat we daar Brazilië vrijwel zeker zouden treffen. Dat land is niet alleen topfavoriet maar speelt ook nog eens thuis.
Kortom, 57% van de kiezers was er een aantal weken van overtuigd dat het toernooi maximaal na de achtste finale over zou zijn voor Oranje. Zelden waren 'we' zo negatief over 'onze' kansen.
Vandaag blijkt dat de mening van voetbalminnend Nederland in slechts een dag of tien tijd drastisch is veranderd:
U ziet: nu is 46% er opeens van overtuigd dat we de halve finales halen, terwijl nog maar 16% gelooft dat we de achtste finale niet overleven. Dit terwijl de kans nog altijd bestaat dat we het dan moeten opnemen tegen thuisland Brazilië. Wat een omslag, en dat in zo weinig tijd.
Dit komt natuurlijk eerst en vooral doordat Oranje Spanje met gemak opzij heeft gezet. Na die wedstrijd begon iedereen er in te geloven. Maar dat niet alleen: de kracht en zwakte van de andere teams speelt ook een rol. Frankrijk en Duitsland lijken boven de rest uit te stijgen, maar zelfs zij zijn kwetsbaar (zie hoe Ghana de wedstrijd van gisteren bijna won). Voor de rest vallen Uruguay, Brazilië, Argentinië, Portugal, Engeland, Italië en de andere toppers tegen. Er wordt mooi voetbal gespeeld op dit toernooi, maar je krijgt de indruk dat - voor het eerst in de geschiedenis van het voetbal - werkelijk ieder team verslagen kan worden door ieder ander team. Kleine voetballanden bestaan écht niet meer. 
En ja, in die omstandigheden, zal de gemiddelde Nederlandse voetbalfan concluderen, kan Oranje ook heel ver komen, zeker met toppers als Van Persie, Sneijder (die overigens lage rapportcijfers krijgt van het publiek) en Robben.
Morgen (om 18:00 uur) volgt de eerst echte test voor ons. Kan Oranje Chili verslaan of worden we helemaal weggespeeld? Tijdens die wedstrijd kunnen we zien hoe goed we echt zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten