70 procent van de Nederlanders tevreden met de koning

Geen categorieapr 27 2015, 9:00
Koning Willem-Alexander doet het volgens 70% van de Nederlanders prima.
In de jaren voor hij koning werd begonnen steeds meer Nederlanders te twijfelen aan de capaciteiten van toen kroonprins Willem-Alexander. Veel mensen dachten dat hij minder capabel was dan zijn bijzonder intelligente, verstandige en strenge moeder; hij stond niet voor niks bekend als "koning bier."
Sinds hij daadwerkelijk koning is geworden tot Willem-Alexander het veel beter in de peilingen. Ook dit jaar vindt 70% van de Nederlanders dat hij goed bezig is:
Nederland is net als vorig jaar tevreden over het koningschap van Willem-Alexander. Bijna 70 procent vindt dat hij zijn taak goed vervult. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête 2015 van de NOS, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. Ook het vertrouwen in de koning is met ruim 70 procent stabiel gebleven sinds de troonswisseling.
Aangezien Nederlanders verder een behoorlijk verdeeld volk zijn - kijk naar de verkiezingen; het is ongeveer 50/50 wat links/rechts betreft - is dit geen geringe prestatie van de koning. Het is niet gemakkelijk om nog een onderwerp te vinden waarover zo'n groot gedeelte van de Nederlanders het eens is.
Opvallend is ook dat koningin Maxima het populairste lid van de koninklijke familie is... en blijft. Beatrix en Willem-Alexander krijgen allebei een 7,5 als rapportcijfer, Maxima krijgt een 7,8. Het bewijst maar weer dat de Argentijnse het koningshuis een flinke oppepper heeft bezorgd.
De cijfers hadden weleens significant anders kunnen zijn als de koning getrouwd was met een koele, afstandelijke dame. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat republikeinen dan minimaal een kwart van de bevolking zouden vormen in plaats van eenvijfde zoals het geval nu is. Zo'n verschil kan zo'n keuze dus maken voor het hele systeem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten