Aanpak discriminatie door uitzendbureau's: Dit keer echt, nee écht!

Geen categoriemei 01 2018, 18:00
Staatssecretaris Van Ark is er helemaal klaar mee en wil nu echt, net als zijn voorgangers, echt écht discriminatie door uitzendbureau's aanpakken. Dit meldt de NOS.
Naar aanleiding van het televisieprogramma Radar waaruit bleek dat zo'n 75% van de uitzendbureaus gewoon rekening houdt met de wens van een aanvrager om 'geen Turken, Marokkanen of Surinamers' richting zijn bedrijf te sturen, is de hele Tweede Kamer 'ontzet'. Van Ark wil de inspectie meer bevoegdheden geven en de uitzendbranche zelf belooft ook beterschap, net als in 2011... en 2012.
Een deel van het probleem zit hem bij de inspectie. De inspectie kijkt nu alleen op de werkvloer of men geen gemene grapjes over Hakim maakt en ze Fatima wel normaal aankijken. Een uitzendbureau heeft echter nog geen formele arbeidsrelatie als ze deze mensen er vooraf uitfilteren en dus ziet de inspectie niets.
Een ander deel van het probleem is het feit dat dit dus in 2011 al is aangekaart. De inspectie heeft in zeven jaar tijd dus weinig verbetering laten zien. Ook de ABU en NBBU, de twee grootste brancheorganisaties voor uitzendbureaus, hebben in 2011 de statuten aangepast ter voorkoming van discriminatie. Waarschijnlijk heel groot 'Dat mag niet' erin gezet en klaar.
Dit keer gaat het allemaal anders. Ze gaan 'mystery calls' inzetten om zo hun eigen branche te controleren, gaat vast goed. De regels voor hun keurmerk worden ook aangescherpt, want dat haalt wat uit. Ook gaan ze voorlichtingen geven, voor het geval je nog niet wist dat discriminatie niet mag.
Dit alles laat natuurlijk meer dan voldoende ruimte voor een bedrijf, dat aan zijn discriminerende eisen blijft vasthouden, om ze anders te verpakken. Hakim 'past niet in het team' en Fatima 'beheerst het vakkundige taal-aspect onvoldoende'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten