Aantal mensen dat wil stoppen met roken VERTWAALFVOUDIGD in zes jaar tijd

Geen categorieaug 19 2019, 14:00
12 keer zoveel rokers hebben hulp gevraagd van hun verzekeraar.
Dit is nog eens goed nieuws:

Het aantal mensen dat wil stoppen met roken is de afgelopen zes jaar sterk toegenomen. Zo'n 40.000 rokers die verzekerd waren bij VGZ, CZ of Menzis hebben vorig jaar de hulp ingeroepen van hun zorgverzekeraar voor een cursus stoppen met roken, of medicatie tegen hun rookverslaving. Vergeleken met 2012 is er sprake van een vertwaalfvoudiging. Toen vroegen 3.200 rokers om hulp bij hun verzekeraar.

Als ex-roker kan ik dit alleen maar toejuichen. Roken maakt echt meer kapot dan je lief is, en als je een tijdje rookvrij bent begrijp je pas wat het met je lichaam deed -- zeker met je longen, maar ook met andere onderdelen van de menselijke machine.
Per jaar sterven er 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Lees dat nog eens: 20.000 Nederlanders sterven ieder jaar aan de gevolgen van roken. Dat komt neer op 55 mensen per dag. Sigaretten zijn dus een massamoordenaar. Laat daar geen twijfel over bestaan.
En: van de mensen die meer dan 20 sigaretten per dag roken (ik rookte twee pakjes, oftewel veertig sigaretten) sterft een kwart voor zijn 65ste. Het verschil qua levensverwachting is voor deze mensen 13 jaar minder dan bij niet-rokers. Dat zijn eigenlijk gewoon schokkende cijfers.
Ik ben dus ook gestopt. Van twee pakjes per dag naar nul. Hoe? Nicotinekauwgum, een essay met daarin mijn redenen geschreven (vol passie en vuur, zodat ik het daarna vaak kon herlezen), en een geweldig boek van Allen Carr. Dus, een tip! Als je echt wilt stoppen, zet dan in op verschillende strategieën en gebruik ze allemaal tegelijk. Het heeft mij geholpen... en ik was een notoire, verstokte roker die niet eens herkend werd door vrienden als ik niet rookte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten