ABN verwacht groeikrimp NL economie

Geen categoriemei 21 2014, 8:00
Slechts 0,5% groei
DFT meldt dat de economieafdeling van ABNAMRO de groeiverwachtingen voor de Nederlandse economie van dit jaar neerwaarts hebben bijgesteld. Dachten de bankeconomen aanvankelijk dat de groei zou uitkomen op 1,2 procent, nu hebben ze die verwachting méér dan gehalveerd.
Eergisteren meldde het CBS al dat de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 1,4 procent gekrompen was, onder andere door de zachte winter, waardoor er minder gas werd verbruikt en verkocht. De lagere groei wordt overigens toegeschreven aan eenmalige factoren, zoals genoemde lage gasproductie en de afgesproken vermindering van de gaswinning in Groningen. Klaarblijkelijk gaan ze er in Amsterdam van uit, dat volgend jaar de Groningse gaswinning weer op volle toeren zal draaien. Daar ben ik iets minder zeker van, dus hoe eenmalig dat is zal nog moeten blijken.
Voor het overige is ABNAMRO -als vanouds- positief over de groeiverwachting voor komend jaar. Men verwacht een groei van anderhalf procent in 2015. De bank voorspelt daarnaast wel een verder oplopende werkloosheid dit jaar tot bijna 9 procent van de beroepsbevolking (volgend jaar 8,7 procent). Men denkt dat de aantrekkende wereldhandel ook de Nederlandse economie uit het dal trekt. Door het open karakter van onze economie is dat een logische veronderstelling, mits die wereldhandel ook inderdaad aantrekt, hetgeen natuurlijk afgewacht moet worden met alle sluimerende internationale conflicten. ABN:

"Nederland profiteert dit jaar naar verwachting van de aantrekkende economische groei in de eurozone en de Verenigde Staten. Die zorgt ervoor dat de Nederlandse export de komende tijd verder toeneemt. Daarnaast zitten de investeringen in de lift en lijkt de verslechtering van de huizenmarkt ten einde te zijn gekomen. ABN verwacht niet dat consumenten dit jaar al meer geld gaan uitgeven."

We zullen het zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten