Advocaten: er moet een 'blundercommissie voor moordzaken' komen

Geen categoriejun 23 2015, 14:00
Advocaten Job Knoester en Sébas Diekstra zeggen dat er een onafhankelijke commissie moet komen die mogelijke moord- en verdwijningszaken onder de loep neemt waarin politie en justitie fouten hebben gemaakt in het onderzoek.
De advocaten spreken namens nabestaanden. Zo vertegenwoordigt Diekstra de moeder van de overleden Talitha uit Amsterdam. De jonge vrouw werd in 2013 dood gevonden op het spoor. De conclusie luidde aanvankelijk zelfmoord, maar achteraf was dit niet vast te stellen en een onafhankelijke deskundige stelt dat het hoogstwaarschijnlijk geen zelfdoding is geweest.
Advocaat Diekstra schrijft dat vandaag in een brief aan de top van het Openbaar Ministerie. Daarin verwijst hij naar het onderzoek naar de moord op oud-minister Els Borst. Het OM deed grootschalig onderzoek naar wat er mis is gegaan rond de psychisch verwarde Bart van U., de moordenaar. Hoewel dat belangrijk en mooi is, aldus Diekstra en de moeder van Talitha, is het een raadsel waarom mogelijke moorden op niet-bekende Nederlanders niet zo goed onderzocht worden door het OM.
Het onderzoek naar de dood van Talitha (volgens haar ouders mogelijk moord, volgens het OM in ieder geval aanvankelijk zelfmoord) wordt al langer bekritiseerd. In november 2014 verscheen dit bericht er bijvoorbeeld over:
Volgens de advocaat heeft een van de politieagenten „uit zijn duim gezogen” dat bij Talitha’s lichaam een handgeschreven briefje werd gevonden met daarop de treintijden, de looproute naar de plek waar ze is overreden en iets over een 'hekwerk' rond de spoorrails. Dat zou het sluitende bewijs zijn voor geplande zelfmoord. Maar op dat gewraakte briefje stonden die gegevens niet.
Daarom deed de advocaat, Diekstra dus, aangifte. Hij stelde daarin:
"Eerst wordt een looproute verzonnen en later ook nog eens een 'hek'. Dat een senior ambtenaar van politie dergelijke feiten verzin, en daarmee de toedracht in een zaak beïnvloedt, is buitengewoon ernstig en echt onacceptabel."
Het is nu afwachten wat Justitie ermee doet - als er al iets gebeurt met het verzoek. Volgens de advocaten zou het een ieder geval verstandig zijn om een blundercommissie op te zetten zodat mogelijke moordzaken opgelost kunnen worden en de rest van de maatschappij beschermd kan worden tegen de mogelijke moordenaars.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten