Afschaffen enkelefeitconstructie slecht nieuws voor homo's

Geen categorieapr 10 2014, 9:00
Nederland is blij met een dode mus.
De ontwikkelingen rondom homofilie, homoseksualiteit en, vooral, het homohuwelijk gaan razendsnel. In 2000 was Nederland het eerste land ter wereld waarin het homohuwelijk legaal werd. Nu, slechts veertien jaar later, is het nauwelijks meer voor te stellen dat het eerste homohuwelijk ter wereld pas in 2001 plaats vond. Sindsdien is er veel veranderd. Zo sneuvelde gisteren de enkelefeitconstructie.
Volgens deze constructie mochten scholen iemand niet ontslaan op basis van levensovertuiging, seksuele geaardheid, ras en/of geslacht. Iemand met een homofiele geaardheid mocht een school dus niet ontslaan. Als iemand die geaardheid echter ook praktiseerde, mocht dat wel. In de loop der jaren was er veel onvrede over deze wet. Daar heeft de Tweede Kamer gisteren een einde aan gemaakt. Christelijke scholen (en islamitische scholen) mogen een homoseksuele leraar niet meer ontslaan als hij ineens hand in hand met een andere man door de winkelstraat loopt.
D66
Klinkt als een vooruitgang voor de homoseksuele medemens. In de Tweede Kamer was men dan ook lyrisch! Zeker bij partijen als D66. Die doen alsof ze duizenden homo's hebben gered van een gewisse dood.

„Dit voorstel betekent een belangrijke verbetering van de positie van homoseksuele leerkrachten in het bijzonder onderwijs”, zo stelde D66-Kamerlid Van Wijenberg woensdagmorgen in de Tweede Kamer. Andere Kamerleden kozen vergelijkbare bewoordingen. De Tweede Kamer sprak in eerste termijn over de initiatiefwet van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks die het schrappen regelt. De christelijke fracties ChristenUnie en SGP tekenden protest aan. Het CDA heeft nog geen standpunt ingenomen.

Openheid
Ik ben bang dat dit nieuws voor homoseksuelen die graag willen werken op een bijzondere school, helemaal geen goed nieuws is. Ik heb zelf op een Reformatorische school gezeten. Dat was overigens super gezellig en ik heb veel geleerd. In mijn tijd (zeg maar 5 jaar geleden) begon er openheid te komen rondom het thema homoseksualiteit. Gelukkig! Je kunt over het praktiseren van de homofiele geaardheid verschillend denken, maar ik zou het heel mooi vinden als homofielen openlijk uit de kast durven te komen. Waar dan ook; christelijke scholen, moskeeën, voetbalclubs, enz.
Zeker als je als homofiele jongere, om welke reden dan ook, besluit je geaardheid niet te praktiseren, kan het belangrijk zijn om rolmodellen te hebben. Leraren op school bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor uit de kast komen. Mensen die zelf uit de kast zijn gekomen, kunnen daarbij een belangrijke functie hebben. Ook daar zie ik een grote rol voor docenten op scholen. Daar zit ook mijn probleem met de huidige ontwikkelingen. Als ik het toespits op scholen, die zullen door het schrappen van de enkelefeitconstructie niet anders gaan denken over homoseksualiteit. Zij zullen er alles aan doen om leraren die hun homofiele geaardheid praktiseren buiten de deur te houden.
Voorzorgsmaatregelen
Als je leraren op basis van dit punt niet meer mag ontslaan, moet je dus voorzorgsmaatregelen nemen. Met andere woorden: Geen leraren met een homofiele geaardheid aannemen ('sorry, uw papieren zijn niet goed genoeg', of: 'wegens de vele sollicitaties kunnen we u helaas niet uitnodigen voor een gesprek'). Dat zal weer voor de tegenreactie zorgen dat mensen met een homofiele geaardheid in bepaalde kringen niet uit de kast durven te komen. Dan heb je immers zo goed als geen kans meer om aan het werk te komen op scholen.
En daarmee is de emancipatie van de homofiele medemens in bepaalde kringen (niet alleen christelijk, ook in de islamitische wereld speelt deze discussie) in Nederland een slag toegebracht. Een stap terug. In de Tweede Kamer viert men een feestje. Men is echter blij met een dode mus.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten