Al 100 doden door WK Qatar

Geen categorienov 08 2014, 15:00
Het oliestaatje laat arbeiders zich letterlijk doodwerken.
Er kunnen erg veel goede redenen gegeven worden om het WK in Qatar - dat op het schema staat voor 2022 - af te gelasten. Zo is het oliestaatje één van 's werelds belangrijkste sponsoren van terroristen. Waarom de voetbalwereld zo'n regime zou willen belonen van dat soort activiteiten is mij een raadsel.
Daarnaast - en het staat daarmee in verband - doet Qatar er alles aan om het islamisme wereldwijd te verspreiden. Rijke sjeiks stoppen er jaarlijks vele miljoenen in om de haatideologie die de Radicale Islam is te propageren. Daardoor worden niet alleen problemen veroorzaakt in het Midden-Oosten, maar ook in Europa en de Verenigde Staten.
Tenslotte heeft Qatar er een handje van om arbeiders die aan de nieuw te bouwen stadions werken als slaven te behandelen. Zie dit nieuws:

Qatar is er nog altijd niet in geslaagd om de grove misstanden rond de aanleg van de vele bouwprojecten voor het WK voetbal in 2022 aan te pakken. Buitenlandse werknemers worden op grote schaal uitgebuit, doden en gewonden zijn aan de orde van de dag en ook de huisvesting deugt niet.

Volgens de FNV zijn er onderhand al meer dan 100 arbeiders omgekomen bij de werkzaamheden. Veel van deze mensen kwamen naar Qatar om snel aardig wat geld te verdienen, maar het liep allemaal anders dan gedacht. Als hun bazen vermoeden dat ze terug willen gaan naar hun gezinnen in hun eigen land wordt hun paspoort bijvoorbeeld pardoes ingenomen. Het is net Hotel California: je komt Qatar wel in, maar je kunt er nooit meer uit.
Daar komt bij dat ze om naar Qatar te gaan meestal eerst geld moeten lenen voor de vlucht en het onderdak. De betrokken Qatarse bedrijven zeggen dat dit geen probleem is: teken je contract en je kunt geld van hen lenen. Mooi toch? Snel gedaan, geen probleem. Helaas wordt dat contract bij aankomst verscheurd waardoor ze geen rechten meer hebben, terwijl er wel woekerrentes geworden geëist vanwege de lening.
Nou ben ik geen grote vriend van de vakbond, maar wat Qatar betreft heeft FNV Bouw algemeen secretaris Ruud Baars helemaal gelijk wanneer hij zegt:

"Als je ziet hoe de meeste mensen hier wonen en werken, dan moet er nog steeds veel gebeuren. Er wordt nog altijd erg onveilig gewerkt, met tal van dodelijke ongelukken tot gevolg."

Zo zijn er een stel Nepalezen die keihard gepakt worden:

"Die heeft hen niet geregistreerd bij de overheid. Dat maakt hen illegaal. En dus kunnen ze het land niet uit. Want dan moeten ze of duizenden dollars betalen als boete of de bak in. Ze hebben niets. Geen loon, geen eten, geen huisvesting, geen rechten. Ze leven als slaven."

Het is ongekend en volstrekt onacceptabel dat de wereldwijde voetbalbond, de FIFA, nog steeds niet heeft aangekondigd dat het WK project in Qatar niet doorgaat. Voorzitter Sep Blatter heeft bloed aan zijn handen, maar het schijnt hem volstrekt koud te laten; als hij en zijn vrienden van de voetbalbond maar op wat kadotjes en dergelijke moge rekenen zal het ze zorg zijn.
Daarom moeten de Europese voetbalbond de UEFA en de voetbalbonden van individuele Europese staten het heft in handen nemen en de UEFA duidelijk maken dat zij niet mee zullen doen aan het WK als het daadwerkelijk gespeeld wordt in Qatar. Zo'n actie móét wel tot actie leiden van de FIFA: zonder de Europese landenteams stelt het WK namelijk niets voor. Dan houd je alleen een paar goede teams over uit Zuid-Amerika, en dat is het.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten