Al-Qa'ida roept op tot Jihad in Egypte

Geen categoriefeb 09 2011, 15:14
Goed nieuws! Al-Qa'ida bemoeit zich eindelijk met de crisis in Egypte. We hebben er even op moeten wachten met z'n allen, maar daar zijn ze dan toch. Gelukkig maar, want wat is een revolutie in het Midden-Oosten zonder de massamoordenaars van Al-Qa'ida?
De Irak-afdeling van deze terreurorganisatie roept de demonstranten op tot jihad en het invoeren van de sharia.
Ik weet het, het doet een beetje saai aan, maar enfin, de bomgordelaars moeten toch íéts zeggen he?
Al-Qa'idas Iraakse tak, de Islamitische staat van Irak, laat het niet bij alleen woorden. De Irakezen bemoeien zich al een tijd met Egypte. Zo wordt de groep wordt van betrokkenheid verdacht bij de aanslagen op koptische kerken in dat land.
Na Iran en Hamas weten de demonstranten zich nu dus gesteund door een derde invloedrijke buitenlandse extremistische groepering.
Wat houdt dit in voor het westen en de 'revolutie' in Egypte?
Welnu, we moeten ervoor waken ons al te zeer te laten beïnvloeden door niet-Egyptische extremisten. Zo kan Iran wel stellen dat dit een herhaling is van de Iraanse revolutie in 1979, maar dat maakt het nog niet waar. Teheran is gewoon de gebruikelijke propaganda aan het verspreiden. Wat betreft al-Qa'ida in Irak geldt dat deze terroristen vrijwel geen aanhang hebben in Egypte. De Moslimbroederschap kan alleen op flink wat steun rekenen van de bevolking omdat de moslimbroeders geweld (officiëel) hebben afgezworen. Al Qa'ida is simpelweg te geweldadig, zelfs voor een groot deel van de moslimbroeders.
Het westen hoeft zich niet al te druk te maken over wat Iran en al-Qa'ida zeggen over de ontwikkelingen in Egypte. Nee, wij moeten ons vooral bezighouden met de Moslimbroederschap en ervoor zorgen dat díe groep niet al te serieus wordt genomen door het Mubarak-regime. We moeten erop inzetten dat er een sterke, seculiere leider aan de macht komt, die zijn land de komende jaren steeds verder wil democratiseren en die ervoor zorgt dat Islamisten het seculiere fundament van het land niet kunnen ondermijnen. Laten we ons daarmee bezighouden en niet al teveel met wat gekke mullahs en bomgordelaars allemaal zeggen.



Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten