Al-Sisi: Qatar en Turkije veroorzaken chaos in Arabische wereld

Geen categorieaug 26 2014, 8:59
President van Egypte Al-Sisi heeft het helemaal gehad met twee van de grootste trouble makers in het Midden-Oosten: Turkije en Qatar.
Steeds meer leiders in de 'islamitische' wereld hebben het gehad met het wangedrag van Qatar en Turkije. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is één van hen. In een boze bui beschuldigde hij die twee landen én de Moslimbroederschap er gisteren van dat ze honderden miljoenen dollars besteden aan een project dat erop gericht is om de Arabische wereld in chaos te storten.

“Qatar, Turkey and the international organization of the Brotherhood are currently establishing many companies, newspapers and websites,” Sisi said on Sunday at a meeting with newspaper chief editors, the Egypt Independent reported.

“They allocated hundreds of millions of dollars to spread chaos among the Arab nation, destabilizing Egypt and destroying the Egyptians,” he said.

Qatar en Turkije worden er ook van beschuldigd dat ze terroristische groeperingen waaronder ISIS steunen. Het is niet zo gek dat Al-Sisi en andere Arabische leiders daar niet al te blij mee zijn.
Het meest interessante hieraan is niet dat Turkije en Qatar langzamerhand weinig vrienden overhouden, maar dat met name Turkije tot voor kort een buitenlands beleid wilde hebben dat er gericht was om "nul problemen" te hebben met nabije staten. Die strategie van de nieuwe leider van de AKP Ahmet Davutoglu is dus vreselijk mislukt, wat vooral komt doordat de AKP ideologisch de kant heeft gekozen van diverse fundamentalisten en zelfs van extremisten. Heel gek, maar Arabische heersers zijn daar niet zo over te spreken.
Turkije en Qatar konden zichzelf weleens isoleren. De vraag is of dat hun beleid ten goede zal beïnvloeden, of dat ze er toch gewoon voor kiezen om op de oude voet door te gaan. Zeker wat Turkije betreft vrees ik het ergste nu Erdogan zich president mag noemen. Hoe machtiger die man wordt, hoe meer hij zijn ware fundamentalistische aard laat zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten