Alcoholleeftijd naar 21 jaar. Waarom niet?

Geen categoriedec 29 2013, 11:30
Vanaf 1 januari mogen kinderen onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen. Waarom maken we er niet meteen 21 jaar van?
Ik las dit weekend een interessant berichtje op de site van De Telegraaf: Ouders bezorgd over nieuwe alcoholwetgeving. Hoewel ouders een jaar geleden nog stonden te juichen om de verhoging van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht van 16 naar 18 jaar, maken ze zich vlak voor de jaarwisseling plotseling grote zorgen. Nu is nog maar 66 procent van de ouders voorstander van de strengere regel tegen alcoholmisbruik door jongeren.
Hoe dat komt? Omdat de NIX18-campagne bepaald niet aanslaat en bovendien veel te laat komt, aldus puberexpert Marina van der Wal. Ouders zijn bang om ruzie te krijgen met hun kinderen, dus laten ze hun kinderen gewoon drinken, ook als het in feite verboden is vanaf 1 januari. Volgens Van der Wal duurt het "enkele jaren" voordat iedereen gewend is aan de nieuwe regels. Van der Wal tegen de krant: "Nederlandse gezinnen houden van polderen, vrienden blijven met je kinderen. De overheid mág ook niet van ouders verwachten dat zij de strenge regels handhaven."
De gemeenten moeten actiever inzetten op alcoholmisbruik, vindt zij. Daar heeft ze een goed punt. Ouders alleen kunnen het probleem van drinkende jongeren niet oplossen, ze hebben daarbij de hulp nodig van de rest van de omgeving: scholen, sportclubs, supermarkten, andere gezinnen en ja, ook de lokale overheid. Een landelijk spotje met de titel 'NIX18' uitzenden levert natuurlijk he-le-maal niets op. Daar luisteren minderjarigen niet naar. Wie alcoholmisbruik wil voorkomen, moet meer doen dan alleen een spotje uitzenden.
Van der Wal zelf is ervan overtuigd dat de alcoholleeftijd naar 21 jaar moet, omdat te veel alcohol slecht is voor het jonge onvolgroeide brein. Ik ben het volkomen met haar eens. We hebben niks aan een halfslachtige verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar met een evenzo halfslachtige campagne. De leeftijd moet verder omhoog, zodat voor iedereen duidelijk is: drinken doe je pas als je volwassen bent en als je hersenen ook volwassen zijn. Voorstanders van de legalisering van bepaalde harddrugs beweren altijd dat alcohol slechter is dan sommige drugs. Dan zijn die voorstanders het vast met me eens dat de alcoholleeftijd het liefst vandaag nog naar 21 jaar moet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten