Alcoholslot is op meerdere manieren bizar

Geen categoriemei 29 2012, 15:15
Lang leve de denkende mens.
Sinds afgelopen december moet de drankrijder die gepakt wordt met een promillage van 1,3 procent of hoger aan een alcoholslot. Voortaan - of in ieder geval de eerst komende 2 jaar - start de auto alleen nog bij een alcoholpromillage lager dan 0,2. Er zijn wat rare dingen aan de hand met deze 'straf'.
Sowieso vind ik het een abject idee dat een apparaatje voor mij gaat bepalen of ik de auto mag starten of niet. Ooit gehoord van zoiets als 'eigen verantwoordelijkheid'? Maar natuurlijk, het apparaatje zou levens kunnen sparen en daarom is er wat voor te zeggen. Als je al tot zo'n apparaat bent veroordeeld, dan heb je al een keer bewezen dat je 'eigen verantwoordelijkheid' niet iets is waar jij en je medeweggebruiker van op aan kunnen. Vooruit dan maar.
Maar dan zijn er nog meer opmerkelijke feiten. Bijvoorbeeld dat ook het CBR zelf met de komst van het alcoholslot iedere oproep tot nadenken van de hand lijkt te wijzen. Want wat, als je gepakt bent op je scooter en zelf geen auto hebt? Dan wordt het gedrocht ingebouwd in de auto van je ouders waar je zelf nooit in rijdt. ’Als we maar iets kunnen uitlezen,’ zeggen ze bij het CBR. Dat komt de veiligheid en rechtvaardigheid inderdaad enorm ten goede.
En wie dacht dat 'ie alleen zijn keuzemogelijkheid (of die van zijn ouders) moet inleveren, heeft het ook bij het verkeerde eind. Naast het apparaatje zul je namelijk op strafkamp moeten, waar je in groepssessies krijgt ingestampt dat autorijden en drinken twee verschillende dingen zijn. Daarbij zal de Grote Broer bij het RDW alle uitleesgegevens van het apparaatje opslaan. En o wee als je (of je zoon) een keer geprobeerd hebt met een promillage van 0,2 de auto te starten: iedere poging levert een verlenging op van 6 maanden.
Nu vind ik dat autorijden met te veel drank op inderdaad een misdaad is die moet worden bestraft. Maar dit alcoholslot is in geen geval de manier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten