Als baby stond ze op Saddam Hoesseins dodenlijst. Nu kan ze de man bedanken die haar redde

Als baby stond ze op Saddam Hoesseins dodenlijst. Nu kan ze de man bedanken die haar redde

Lava Barwari is achttien jaar oud. Toen ze een baby was wilde de Iraakse dictator Saddam Hoessein haar vermoorden.

De voormalige dictator - die jaren geleden ter dood veroordeeld werd door een tribunaal van zijn landgenoten die de straf vervolgens snel uitvoerden - stond erom bekend dat hij dodenlijsten bijhield. Soms stonden er critici op, andere mensen hadden hun positie op de lijst puur en alleen te danken aan Saddams paranoia.

Wat de reden ook was, de kans dat je het overleefde was miniem. Zéker als je een baby was, zoals Lava toen, in 1996. Onze vrienden van het Amerikaanse IJReview leggen uit:

Eighteen-year-old Lava Barwari was just a baby in 1996 when American forces participated in Operation Desert Strike in Iraq. The infant, along with her mother, found themselves on Saddam Hussein’s notorious “kill list.” They were afraid and had to leave the country as quickly as possible. The U.S. arranged papers for Barwari’s mother but, due to a clerical error, baby Lava wasn’t allowed to leave with her.

Dit betekende dat de kleine Lava eigenlijk moest achterblijven. Een Amerikaanse soldaat, Greg Peppin, vond dat echter onacceptabel. Daarom greep hij in.

Screen Shot 2015-05-23 at 19.55.20

Hij pakte de kleine Lava op en beweerde dat ze een (ver) familielid van hem was. Vervolgens zette hij haar op transport - ja, samen met haar moeder.

Eenmaal in Amerika werd alles alsnog in orde gemaakt waardoor Lava en haar moeder konden blijven. Moeder en dochter verhuisden naar Atlanta, waar de kleine Lava opgroeide in een omgeving die - gelukkig - heel anders was dan ze gewend was.

Screen Shot 2015-05-23 at 19.56.27

De nu 18 jaar oude Lava legt uit dat haar moeder haar vanaf dag één vertelde dat ze haar leven te danken had aan een onbaatzuchtige soldaat die haar maar wat graag wilde helpen:

"It was the first story I ever heard. [My mom has] always told me about the man who saved my life.”

Fantastisch natuurlijk, maar Lava had één gemis. Ze had Greg namelijk nooit ontmoet.

Onlangs besloot ze daar iets aan te doen. Ze zocht op het internet, vond Greg, en stuurde hem vervolgens een berichtje. Korte tijd later werd deze foto genomen:

Screen Shot 2015-05-23 at 19.59.40

Ja, dat zijn Greg en Lava die elkaar voor het eerst in achttien jaar terugzien. Schitterend.

En Greg? Die zegt dat dit één van de mooiste dagen van zijn leven was. Hij vertelde Lava: "Ik ben erg blij dat je me opgezocht hebt. Ik had dit voor geen goud willen missen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties