Alternative für Deutschland? Geen alternatief voor echte eurosceptici

Alternative für Deutschland? Geen alternatief voor echte eurosceptici

Dat blijkt wel uit de reactie van de Duitser Hans-Olaf Henkel, mede-oprichter van AfD:

"I'll tell you what we're not going to do. We're not going to go with Ukip because they want to dissolve the EU, which is not our programme, and their immigration policy looks ridiculous."

Over de koers van AfD als gezond conservatief alternatief waren direct na de verkiezingen in oktober 2013 al twijfels gerezen. Met name door uitlatingen in de Duitse media:

"Wir haben gemeinsame Positionen mit den Linken" aldus Frauke Petri, een van de spilfiguren binnen Alternative für Deutschland.

Voor de Duitse kiezer wordt het steeds duidelijker. De eurokritische AfD is links en sluit "Überläufer", overlopers van notabene ledenpartij Die Freiheit uit. Die van de liberale FDP zijn op hun beurt dan wel weer welkom.

Zouden er nu verkiezingen zijn in Duitsland, dan zou de nieuwkomer de Duitse kiesdrempel halen. Niet dat dat dus iets zou uitmaken tussen het overheersend rood op het politieke kleurenpalet in de Bondsdag. Voor de eurokritische EFD-fractie (Europe of Freedom & Democracy) in het Euro-Parlement, momenteel voorgezeten door Nigel Farage, is de bekentenis van de Duitsers ook niet onoverkomelijk; de Europese fractie telt nu 31 Europarlementariërs uit 12 landen en is groeiende door toenemend euroscepsis.

Zo zijn bijvoorbeeld ook de banden tussen UKIP en het Nederlandse Artikel50 meer dan hartelijk te noemen. Nigel Farage kwam onlangs nog naar buiten met zijn gelukwens aan deze frisse eurosceptische partij:

"I wish Article 50 well, no nation can be a self-governing democracy and a member of the EU."

Ook Europarlementariër van UKIP Roger Helmer, mijn 'brother in arms' in mijn strijd tegen het energie- en klimaatbeleid van de EU, liet zich niet onbetuigd en verklaarde via social media over de natuurlijke band met Artikel50:

"We share some key policies, and look forward to working with Daniël (van der Stoep) after the election."

Een duidelijke boodschap. Het is nu aan de Nederlandse kiezer om de Europese EDF-fractie waarin UKIP zit te versterken. Dat kan met een Nederlandse stem op eurokritisch Artikel50, de partij van (nu nog) onafhankelijk EP-lid Daniël van der Stoep. Wat dat betreft heeft Nederland nog wat te kiezen op 22 mei. Iets wat de Duitse kiezer niet kan zeggen nu de alternatieven voor Duitsland aardig vervlogen zijn.

Gerton van Unnik is gemeenteraadslid voor Artikel50 in Weesp en de nummer vijf op de kieslijst voor de Europese verkiezingen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer