'Amerika bereidt zich voor op militaire actie tegen Noord-Korea'

'Amerika bereidt zich voor op militaire actie tegen Noord-Korea'

Gaat het binnenkort los?

Volgens een scoop van de Britse krant The Daily Telegraph is het Witte Huis samen met het Pentagon bezig om een plan te ontwikkelen voor militair ingrijpen tegen Noord-Korea. Het stalinistische regime van het land wordt zo gewantrouwd door de Amerikanen dat ze bereid zijn om nucleaire en andere militaire doelwitten te vernietigen om te voorkomen dat Kim Jong-Un nucleaire raketten ontwikkelt waarmee hij Amerika kan bereiken.

Zulke plannen werden al gemaakt, maar de afgelopen maanden is Amerika die nog veel gepassioneerder gaan creëren. De reden is dat het Witte huis gelooft dat diplomatie geen enkel effect heeft op de enge dwergdictator Kim Jong-Un.

Een belangrijke optie die serieus genomen wordt door onze Amerikaanse NAVO-bondgenoten is om een lanceringsplek te bombarderen voor Noord-Korea er een nieuwe test kan uitvoeren. Ook kunnen er bombardementen plaatsvinden van wapenvoorraden.

De Amerikanen hopen dat zo'n militair ingrijpen Kim Jong-Un ervan overtuigd dat het Amerika menens is, en dat hij daarom bereid is om op te houden met de ontwikkeling van massavernietigingswapens en vrijwillig (nou ja, vrijwillig...) terugkeert aan de onderhandelingstafel.

De strategie die Amerika mogelijk wil gebruiken wordt "bloedneus" genoemd. Dit houdt in dat het Noord-Koreaanse regime niet in één klap wordt weggevaagd, maar dat Kim en zijn trawanten wel genoeg worden beschadigd dat ze schrikken.

Op zich is dat al belangrijk nieuws, maar het bericht wordt nog belangwekkender als je leest dat Britse diplomaten The Telegraph verteld hebben dat ze zich ernstig zorgen maken over de militaire voorbereidingen van Amerika. Alastair Morgan, de Britse ambassadeur in Noord-Korea, bezocht Washington vorige maand voor een gesprek, achter gesloten deuren, met het Witte Huis en het Pentagon over het Noord-Koreaanse probleem. Wat er in dat gesprek gezegd is baarde hem zorgen, aldus de Britse krant.

Want ja, de Britten zijn natuurlijk weer eens tegen militair ingrijpen. Hoewel ze hun oude rijk met geweld opbouwden zijn ze er tegenwoordig van overtuigd dat je er weinig mee oplost. Dat komt natuurlijk eerst en vooral doordat zij zelf minder machtig en sterk zijn, maar goed, dat geheel terzijde.

Vanuit Amerikaans perspectief is het volstrekt logisch dat er overwogen wordt om Noord-Korea aan te vallen. Nog maar een jaar of twee geleden werd er gezegd dat Noord-Korea nog minstens tien jaar nodig had om met massavernietigingswapens Amerika te bereiken. Nu wordt geschat dat dit nog maar 18 maanden is. Dat is nogal een probleem; het betekent dat Kim Jong-Un Amerika binnenkort net zo kan chanteren als hij al doet met Japan, China en Zuid-Korea. Voor Amerika is dat logischerwijze volstrekt onacceptabel.

Als Amerika zijnde moet je dat doemscenario ten koste van alles voorkomen. Als dat inhoudt dat bepaalde sites in Noord-Korea aangevallen moeten worden, het zij zo.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties