Amerika betaalde miljoenen dollars uit aan ex-nazi's

Geen categoriemei 31 2015, 12:00
Vrij anoniem konden volgelingen van Adolf Hitler na 1945 vluchten naar de VS... en daar massaal uitkeringen aanvragen.
Toen in mei 1945 Berlijn veroverd werd en daarmee een einde kwam aan twaalf jaar Nazi-Duitsland, zijn veel voormalige handlangers van Hitler het land ontvlucht. Enkele duizenden kwamen vevolgens uit in Amerika. Bij gebrek aan betrouwbare gegevens kon men daar geen goed onderzoek doen naar de immigrant, met als gevolg dat onder andere veel kampbewakers zonder al te veel moeite de Amerikaanse nationaliteit konden verkrijgen.
Daardoor kregen de ex-nazi's zelfs toegang tot het stelsel van sociale voorzieningen aldaar. Uit onderzoek van de New York Times blijkt nu, dat de Amerikaanse overheid over de jaren heen ruim $20 heeft betaald aan de voormalige nationaal-socialisten:
De Verenigde Staten hebben meer dan 130 Amerikanen met een naziverleden jarenlang voorzien van een uitkering. Uit onderzoek blijkt dat er in meer dan een halve eeuw ruim 20 miljoen dollar naar de ex-nazi's is gegaan. Dat schrijft The New York Times.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden nazi's naar de VS gevlucht. Omdat er nauwelijks onderzoek werd gedaan naar hun verleden, konden ze als Amerikaans staatsburger gewoon gebruikmaken van de sociale stelsels.
Het heeft tot de jaren '80 geduurd voordat de informatievoorziening op gang kwam en Amerika de eerste voormalige nazi's kon ontmaskeren en deporteren. Enkele kampbewakers en executieleiders werden geïdentificeerd en uitgezet, maar zelfs na de onthullingen bleven vele uitkeringen onaangetast - pas vorig jaar nam het Congres een wet aan die die mogelijkheid blokkeerde, toen er opnieuw verhalen begonnen te circuleren.
Maar pas sinds vandaag weten we om hoeveel geld het in deze kwestie gaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten