Amerikanen laten zich hun wapens niet afnemen

Geen categoriedec 21 2014, 15:00
Steun voor wapenbezit neemt toe in VS.
"Door de schietpartij is het debat over wapenbezit in de VS weer opgelaaid." Klik een willekeurig Nederlandstalig artikel open over een schietpartij in de VS en u zult dit zinnetje aantreffen. Een zinnetje dat naadloos past in het narrative dat vooringenomen Nederlandse journalisten graag in stand houden, namelijk dat wapenbezit in de VS heel controversieel is en dat een verbod op pistolen dit keer écht binnen handbereik ligt.
Grondrecht
Jammer genoeg voor deze activisten - excuus, journalisten - klopt er weinig van. Wapenbezit is verankerd in de Amerikaanse Grondwet en het Hooggerechtshof heeft de laatste jaren twee keer bevestigd dat dit inderdaad een individueel grondrecht betreft dat elke jurisdictie binnen de VS dient te respecteren (ook gij, Chicago!). Ondanks dat progressieve activisten na elke schietpartij in de media hun best doen het tegendeel beweren, is het grote debat inmiddels wel gesettled.
Dat blijkt nu ook uit de cijfers. Uit nieuw onderzoek van het gerenommeerde Pew Research Center blijkt dat het percentage Amerikanen dat inperken van wapenbezit belangrijker vindt dat de rechten van de wapenbezitter is gedaald van 66 procent in 1999 naar 46 procent nu.
Het percentage Amerikanen dat de rechten van wapenbezitters belangrijker acht dan gun control steeg in diezelfde periode van 29 procent naar 52 procent.
Verdubbeling
Eerder bleek al uit onderzoek van Gallup dat minder dan drie op de tien Amerikanen voorstander is van een verbod op pistolen en dat 63 procent vindt dat wapenbezit een huishouden veiliger maakt - een verdubbeling van vijftien jaar geleden.
Kortom, wapenbezit is in de Verenigde Staten populairder dan ooit tevoren. Het toont eens te meer aan dat Amerikanen echt een ander slag volk is dan de softe Europeanen, die niets (willen) begrijpen van dat masculine gedweep met wapens.
Vrijheid
The Second Amendment isn't about duck hunting, plachten wapenliefhebbers te zeggen aan de andere kant van de Oceaan. Het gaat om zelfverdediging. Ja, tegen criminelen, maar ten diepste en in het uiterste geval tegen een onderdrukkende overheid. Amerikanen zeggen het Thomas Jefferson nog altijd na: "Where the people fear their government, there is tyranny. Where the government fears the people, there is liberty."
Oftewel: zolang ze die wapens hebben, zit het met de vrijheid daar wel goed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten