Amnesty International luidt de noodklok en vindt dat Google en Facebook een 'bedreiging vormen voor het recht op vrije meningsuiting'

Amnesty International luidt de noodklok en vindt dat Google en Facebook een 'bedreiging vormen voor het recht op vrije meningsuiting'

De kornuiten van Amnesty International uiten stevige kritiek op Google en Facebook. Zij zijn namelijk van mening dat het op surveillance gebaseerde bedrijfsmodel van deze giganten, een gevaar vormt voor mensenrechten. De mensenrechtenorganisatie vindt daarom dat het 'bedrijfsmodel' radicaal moet veranderen.

Volgens Amnesty International vormen Facebook en Google namelijk een bedreiging voor verschillende rechten: het recht op vrije meningsuiting, de vrijheid van denken, het recht op gelijkheid en het principe van non-discriminatie. De organisatie is niet bang om stevige taal te gebruiken om dit duidelijk te maken. Zo wordt er zelfs gesproken over 'geniepige controle'.

"Google en Facebook domineren ons moderne bestaan en verwerven ongeëvenaarde macht over de digitale wereld door de persoonlijke gegevens van miljarden mensen te verzamelen. Hun geniepige controle over onze digitale levens holt onze privacy uit en is een van de belangrijkste uitdagingen op het vlak van mensenrechten in deze tijd’’, zegt secretaris-generaal Kumi Naidoo."

Amnesty International roept dan ook verschillende regeringen op 'om dringend actie ondernemen'. Dit alles om de burger te beschermen, zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad:

"Dat kan onder meer door sterke wetten voor gegevensbescherming te doen naleven en ‘Big Tech’ effectief aan regels te onderwerpen, in lijn met de mensenrechten’’, luidt het. ,,De technologie achter het internet is niet onverenigbaar met onze rechten, maar het zakenmodel dat Facebook en Google hebben gekozen, is dat wel.’"

In ieder geval goed om te vernemen dat een mensenrechtenorganisatie als Amnesty International zich hard maakt voor de vrijheid van meningsuiting. Het is tenslotte één van de belangrijkste rechten die we hebben. Misschien zelfs wel de belangrijkste!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties