Amnesty International: 'Nederlands bedrijf levert surveillancetechnologie aan China'

Amnesty International: 'Nederlands bedrijf levert surveillancetechnologie aan China'

Adao / Shutterstock

Volgens Amnesty International zijn er zeker drie Europese bedrijven, waarvan een Nederlands bedrijf, die geavanceerde surveillancetechnologie leveren aan de veiligheidsdiensten in China. Het zou zo maar kunnen dat deze technologie wordt gebruikt voor mensonterende praktijken waar de Chinezen bekend om staan. Amnesty vreest dat deze technologie bijdraagt aan de mensenrechtenschending in China.

Amnesty is bang dat deze bedrijven indirect het systeem ondersteunen wat ervoor zorgt dat de Chinese overheid haar barbaarse praktijken in stand kan houden. Wat de Europese bedrijven doen is overigens volkomen legaal, dit soort technologie mag gewoon volgens de regelgeving worden geleverd.

Het Wageningse bedrijf Noldus Information Technology verkocht emotieherkenningssystemen aan bedrijven die gelieerd zijn aan de Chinese overheid. De soms dystopische beelden van China's sociale controle systeem komen dus wellicht uit Wageningen.

Amnesty roept de EU op voor betere regulering, zij willen dat de exportregelgeving op de schop gaat zodat dit soort leveringen niet meer kunnen plaatsvinden.

Het bedrijf Noldus zegt overigens niks verkeerd te hebben gedaan, zij maken namelijk alleen producten die geen risico vormen voor de mensenrechten en voldoen aan de ethische normen.

Noldus ontkent dat het zou gaan om surveillancetechnologie, maar dat hun emotieherkenningssystemen alleen bedoeld zijn voor gedragsonderzoek.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties