Amsterdam is jihadhoofdstad van Nederland

Amsterdam is jihadhoofdstad van Nederland

Vreselijk triest.

Het Parool bericht dat het zo uit de hand loopt met de radicalising in drie grote Nederlandse steden dat 5.000 professionals worden ingezet om dat proces tegen te gaan. De steden in kwestie zijn Almere, Amsterdam en Den Haag. Vanaf heden is Amsterdam dus de jihadhoofdstad van ons land, en Den Haag onze Jihadhofstad.

Die 5.000 professionals moeten radicalisering herkennen en, waar nodig ingrijpen. Hun werkzaamheden zijn deel van de verscherping door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de AIVD van middelen en mensen tegen jihadgangers. Dat blijkt allemaal uit vertrouwelijke stukken die in handen zijn gekomen van journalisten. En u weet wat er dan gebeurt: hop, die hele handel wordt online gezet.

Jihadstrijders die terugkeren uit Syrië, worden in Nederland intensief gevolgd. Daarvoor wordt de politie ingezet. Agenten mogen de vrijheidsstrijders en de mensen in hun omgeving openlijk in de gaten houden en hun plannen verstoren. 'Elke jihadganger komt bij terugkeer in het vizier van de autoriteiten,' zo staat te lezen in de stukken.

Een voorbeeld: de Koninklijke Maurechaussee heeft de controle aan de grens verscherpt. Ook zijn dertien paspoorten van jihadgangers vervallen sinds maart vorig jaar. Oh, en een paar dozijn uitkeringen zijn stomgezet. In vier gevallen heeft men er zelfs voor gekozen om financiële tegoeden van jihadisten te bevriezen.

Naast de drie hierboven al genoemde steden zijn er blijkbaar nog meer jihadgemeenten: Rotterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en Zeist. Agenten moeten daar samen met professionals mogelijk radicaliserende jongeren in de gaten houden, en ingrijpen als het echt misgaat.

Het behoeft nauwelijks te worden uitgelegd dat dit een prima ontwikkeling is. Deze strategie is duidelijk gericht op extremisten en niet op de gehele bevolking. In het Nederland van 2014 is dat alleen al een compliment waard. Toch is in de eerste én laatste plaats ontzettend slecht nieuws: blijkbaar is het gevaar van radicalisering zo groot dat er een enorme troepenmacht moet worden ingezet om er iets aan te doen. Dit betekent vrijwel zeker dat er heel wat meer radicalen rondlopen dan de 'tientallen' of hoogstens 'honderden' waar we eerder over hebben gehoord - dat laatste getal wordt ook weer genoemd door het Parool. Als je 5.000 mensen nodig hebt om een paar honderd jongens in de gaten te houden doe je iets verkeerd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties