Amsterdam regelt beveiliging Joodse objecten

Amsterdam regelt beveiliging Joodse objecten

De antisemitische aanslag in Brussel maakt dat de terreur wel heel dichtbij komt. Amsterdam gaat zelfs extra beveiliging regelen voor Joodse objecten.

Het heeft even geduurd, maar de gemeente Amsterdam neemt dan eindelijk de toenemende onveiligheid vanwege islamitische terreur serieus: op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid worden Joodse objecten in Amsterdam tijdelijk extra beveiligd. Wat de extra maatregelen precies zijn, vertelt de burgemeester van Amsterdam (nog) niet:

Volgens Van der Laan staan de maatregelen in zijn stad los van wat de Joodse gemeenschap zelf doet om "haar weerbaarheid en veiligheid te vergroten".

Over de aard en omvang van de beveiligingsmaatregelen gaat de gemeente in gesprek met de Joodse gemeenschap. Over de kosten daarvan overlegt de gemeente met het Rijk.

Te lang hebben beleidsmakers weggekweken van de serieuze dreiging die uitgaat van islamitisch terrorisme. Vooral nu ongeveer dertig Nederlandse jihadstrijders zijn teruggekeerd uit Syrië nemen de risico's op aanslagen toe. Wie dat ontkent en doet alsof er niks aan de hand is, is de weg kwijt. De opgepakte Fransman, die wordt verdacht van de aanslag op het Joods Museum in Brussel vorige maand, blijkt zo'n jihadstrijder te zijn geweest die in Syrië heeft huisgehouden.

Er zijn een paar oplossingen voor het probleem. Het extra beveiligen van Joodse objecten is slechts symptoombestrijding. Allereerst: de Syrië-gangers moeten het gevang in als zij inderdaad strafbare feiten hebben begaan, zoals het afhakken van hoofden van mensen die het niet met ze eens zijn. Dat soort radicale gasten kun je niet vrij rond laten reizen door Nederland. Als ze niet in de cel zitten, moeten veiligheidsdiensten ze op de huid zitten.

En ten tweede: misschien moeten we gaan denken aan een tijdelijke migratiestop. Bijna zonder uitzondering zijn 'onze' Syrië-strijders allochtonen met een islamitische achtergrond. Waarom zouden we nieuwe groepen immigranten toelaten in Nederland als er nog zoveel problemen zijn met de allochtonen die al in Nederland wonen? Laten we daar al onze aandacht aan besteden in plaats van steeds maar nieuwe groepen immigranten toelaten. De problemen worden er zo niet minder op.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties