Angstaanjagende ontwikkelingen in de terreurwereld: 'ISIS en al-Qaida overwegen om te fuseren'

Geen categorieapr 20 2017, 20:00
Als we de berichten vanuit het Midden-Oosten mogen geloven kunnen we binnenkort onze borst nat maken voor een nog zwaardere strijd tegen een verenigd front van terreurgroepen ISIS én al-Qaida.
Het zijn met afstand de twee meest gevreesde terreurorganisaties op deze planeet. Al-Qaida was verantwoordelijk voor wat waarschijnlijk de gruwelijkste aanslag in de geschiedenis van de mensheid is - de afgrijselijke aanval op het World Trade Centre in New York - en vele aanvallen in de jaren na die gruwelijke gebeurtenissen van 11 september 2001. Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog grepen de beulen van ISIS echter hun kans om hun gedroomde gruwelkalifaat op te zetten in Syrië en Irak, waarvanuit ze de afgelopen jaren moordpartijen en aanslagen organiseerden die zelfs de horrorserie 'Saw' op een stel kinderfilms doet lijken.
Nu komen er echter berichten vanuit de Irakese regering dat de twee groepen gesprekken zouden voeren om tot een akkoord te komen. Dat zou ofwel tot een fusie of tenminste een alliantie moeten leiden: dat is een goed teken, maar slecht nieuws.
Hoezo een goed teken? Heel simpel: de groepen zijn in een stevige rivaliteit verwikkeld, en zouden deze stap dan ook niet overwegen als ze niet erg wanhopig zouden zijn. Daar hebben ze namelijk erg veel reden toe: onder de leiding van Donald Trump, die het helemaal gehad had met het softe beleid van zijn voorganger Barack Obama, worden de islamisten veel steviger aangevallen, waardoor ze zich ongetwijfeld steeds meer in het nauw gedreven voelen. Ze voelen dat hun einde nadert als ze niets doen, en dat is een teken waar we natuurlijk alleen maar gelukkig mee kunnen zijn.
Natuurlijk zijn de gevolgen minder vrolijk, en niet alleen omdat een verenigd ISIS + al-Qaida sterker is dan twee aparte groepen. Nee, het grootste pijnpunt zit hem erin dat ze op dit moment elkaar op de grond bestrijden, waardoor ze ons in feite al een hoop werk besparen. Een fusie, alliantie of zelfs een simpele wapenstilstand zou een hoop middelen vrijmaken die aan de strijd richting andere partijen (lees: het Westen) besteed zouden kunnen worden. Een zeer slechte zaak dus.
Of dit gaat lukken? De kans is in ieder geval goed aanwezig, aangezien de denkbeelden van de extremisten aan beide kanten nagenoeg gelijk zijn. Sterker nog: ISIS is een afsplitsing van al-Qaida, en verschilt vooral van mening wat betreft de taktieken. Je zou denken dat een vliegtuig in een kantoorgebouw met duizenden mensen boren wel het toppunt van onmenselijkheid is, maar kennelijk hadden de haatbaarden van ISIS nog gruwelijkere ideeën voor moordpartijen die zelfs Osama bin-Laden cum suis te ver gingen. We zijn echter 16 jaar verder na 2001, en het kan goed zijn dat deze verschillen inmiddels te overbruggen zijn.
Brr. Laten we hopen van niet, en vooral: ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk niets meer samen te voegen valt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten