Antirookbeleid: straks smerige foto's op pakjes sigaretten

Antirookbeleid: straks smerige foto's op pakjes sigaretten

Roken wordt steeds minder leuk gemaakt.

Of het effectief is, is nog maar de vraag, maar het kabinet gaat steviger inzetten op het antirookbeleid door smerige foto's op sigarettenpakjes te zetten. De bedoeling is dat binnen een jaar pakjes sigaretten en shag voor minstens 65 procent bestaan uit de bekende waarschuwingsteksten ('roken is dodelijk') én smerige foto's, bijvoorbeeld foto's van de longen van iemand die zijn hele leven heeft gerookt. Reken maar dat dat geen prettige plaatjes oplevert.

Daarnaast wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat elektronische sigaretten voortaan alleen nog maar mogen worden gekocht door volwassenen. Aanstaande vrijdag bepaalt het kabinet tijdens de ministerraad hoe de aanscherping van de Tabakswet er precies uit komt te zien. Het kabinet doet het eigenlijk allemaal op aanraden van Brussel:

Volgens de Europese richtlijn moet de verpakking van sigaretten, shag en waterpijptabak onaantrekkelijk worden. De waarschuwingsteksten die sinds 2002 in Nederland op pakjes rookwaar staan, moeten worden vervangen door foto's en tekst. Voor de foto's stelt de Europese Unie een databank op waaruit de lidstaten een selectie aan tabaksproducenten kunnen opleggen om te gebruiken.

Nederland 100 procent rookvrij maken gaat nooit lukken. Er zullen altijd verstokte rokers zijn. En hoe oneens ik het ook ben met het idee van dictaten uit Brussel, ik vind het wél verstandig om de consument veel meer te wijzen op de gevaren van roken. Roken is dodelijk en veroorzaakt kanker, niet alleen bij de roker zelf, maar ook bij meerokers. Dat valt niet te ontkennen.

En wie mag de torenhoge zorgkosten ophoesten (pun intended) voor mensen die hun hele leven hebben gerookt? Inderdaad, de belastingbetaler. Als rokers helemaal zélf zouden betalen voor de gevolgen van een levenlang roken, dan mogen rokers zich wat mij betreft doodroken. Boeien. Maar zolang ik de portemonnee moet trekken omdat anderen zo overduidelijk onverantwoordelijk met hun lichaam omgaan - ja, ik vind dat dat óók geldt voor mensen die lijden met obesitas - wil ik dat er alles aan wordt gedaan om het aantal rokers terug te dringen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer