Antisemitisme: Dooft het licht?

Geen categoriesep 25 2014, 19:00
Nederland wordt steeds gevaarlijker voor joden. In Arnhem werd onlangs een jood in elkaar geslagen omdat hij Hebreeuws sprak. Dooft het licht?
De afgelopen tijd hou ik me bezig met antisemitisme. Onlangs schreef ik daar op deze site al een artikel over. Uit interesse liep ik onlangs door Buitenveldert. Deze wijk in Amsterdam-Zuid kent veel joodse bewoners. Dat zie je vooral aan de joodse school in deze wijk. Voor de school staat een permanent politiehokje. Op de morgen dat ik er langs liep, stonden er ook twee politiebusjes, twee marechaussees, twee particuliere bewakers en dan heb ik het nog niet over de hoge hekken en de vele camera's.
Gewoon in Nederland. Bizar! Komt nog bij dat een groot deel van deze beveiligingskosten door de joodse gemeenschap wordt opgehoest. Volgens sommigen zijn al deze beveiligingsmaatregelen onnodig en overdreven. Ik betwijfel dat. Joden zitten in Nederland (opnieuw!) in de hoek waar de klappen vallen. Letterlijk.
Klappen
Neem Jonathan (26). Twee weken geleden liep hij in Arnhem te bellen met zijn vader. De twee spraken Hebreeuws. Opeens werd deze jonge jood aangevallen door zeven jongemannen. Hij kreeg klappen. Ook werd hem verteld dat zij goed wisten wat voor een taal hij sprak. De klappen werden verzeld met antisemitische verwensingen.
Nu durft Jonathan, begrijpelijk, op straat geen Hebreeuws meer te spreken. De jonge knul leeft in voortdurende angst. Als mijn vader belt, durf ik niet meer op te nemen, zegt hij tegen de Gelderlander. Dergelijke zaken komen in Nederland steeds meer voor. Veel joden mijden bepaalde wijken in Amsterdam (no go area's), reizen niet meer met het OV en laten het keppeltje thuis.
Doven
Vanmorgen was er in mijn twitter-timeline de nodige commotie over militairen en hun uniform. Defensie raadt militairen aan niet in uniform te reizen, omdat dat te gevaarlijk is. Verschillende keren zag ik toen de volgende spreuk langskomen:

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

Schande
Ik moest toen meteen denken aan de joodse gemeenschap in Nederland. Dat zij proberen geen klappen te krijgen, is begrijpelijk. Dat wij als Nederlanders, als overheid, als volk, echter zonder al te grote ophef pikken dat joden in Arnhem in elkaar worden geslagen. Dat wij pikken dat het Anne Frankhuis (foto) moet worden beveiligd tegen antisemieten. Dat wij het over onze kant laten gaan dat joodse scholen moeten worden beveiligd. Dat wij het accepteren dat joden in bepaalde wijken in Nederland geen stap meer durven te zetten. Dat wij het prima vinden dat veertig procent van de Nederlandse moslims vindt dat joden niet te vertrouwen zijn.
Dat, beste lezer, dat is een schande. Dan dooft het licht.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten