Arie Slob: 'extra geld voor onderwijs kan gaan naar bonussen'

Arie Slob: 'extra geld voor onderwijs kan gaan naar bonussen'

Voor een keer wordt er niet massaal gekort op onderwijs, een unicum lijkt het wel! Het kabinet stelt de onderwijswereld een eenmalige extra in het vooruitzicht. Eigenlijk gewoon een dikke teleurstelling, want structurele problemen binnen het onderwijs zullen hiermee niet worden opgelost. Toch ziet minister Arie Slob dit als een kans om randstedelijke plekken waar niemand dood wil worden gevonden in de lift te zetten. We zullen zien of het gaat werken.

Gisteren kwam onze premier Rutte weer met een belofte, hij beloofde - zoals hij zo vaak doet en vaak genoeg niet nakomt - dat hij zal zoeken naar extra geld voor volgend jaar voor ons onderwijs. Wel staat hier een voorwaarde tegenover, namelijk dat het basisonderwijs een nieuw cao afsluit. Voor wat, hoort wat!

De onderwijsbonden waren in rep en roer en zagen dit als chantage, waar ze natuurlijk een terecht punt maken. Dit is niet bepaald eerlijk.

Slob kwam vandaag zelf met een mogelijk idee voor de invulling van het extra geld - mits er natuurlijk aan 'voorwaarden' worden voldaan. Stop het geld niet in de cao maar in de scholen zelf, investeer in het aantrekken van toekomstig talent.

Het achterliggende idee hierachter is dat dit scholen instaat stelt om nieuwe docenten aan te trekken of juist toelages te verhogen voor de docenten die al werken op scholen. Er is al tijden een groot tekort aan docenten op 'zwarte' scholen - en überhaupt op probleem scholen binnen de randstad. Jonge docenten gaan liever niet meer voor de klas staan waar ze bedreigt worden als het hebben over de Holocaust of over Israël.

Of het gaat werken is natuurlijk de vraag, wellicht dat voor komend jaar er weer wat talent de onderwijswereld ingaat maar voor structurele verbetering gaat dit natuurlijk niet zorgen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
onderwijs Subsidie Bonus Slob Verval

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties