Arts met gewetensbezwaren mag patiënt overdragen

Geen categoriejan 09 2014, 13:59
Een overwinning voor de vrijheid van religie.
Artsen die er gewetensbezwaren tegen hebben om een patiënt te behandelen die zichzelf bewust verhongert - door te stoppen met eten en drinken - mogen die patiënt overdragen aan een collega die daar geen problemen mee heeft. Dat staat in een concepthandreiking van de KNMG.
Volgens het NRC Handelsblad is het een handreiking "aan artsen die emotionele of principiële bezwaren hebben tegen deze manier van sterven."

Artsen zijn in principe verplicht patiënten zorg te verlenen. Met het document, dat nog een conceptversie is, biedt de KNMG artsen met gewetensbezwaren een uitweg. In de handreiking staat verder beschreven welke zorg artsen en verpleegkundigen moeten bieden, hoe zij patiënten moeten begeleiden en hoe zij hen kunnen voorbereiden. Voor de zomer moet het concept definitief worden.

U kunt het gehele document hier lezen. Alexander de Graeff, internist-oncoloog van de commissie die het voorstel samenstelt, vertelt de NRC dat er bij artsen behoefte was aan duidelijke regels. Vaak weten ze niet wat ze wel en niet mogen doen in dit soort situaties.
Interessant genoeg is dat De Graeff dit soort zelfdoding niet als 'zelfdoding' bestempelt. Gelukkig houdt hij er dus wel rekening mee dat andere artsen dat wél kunnen doen:

“Wij zien zelfdoding als een actieve handeling, die meestal gewelddadig is, zoals wanneer iemand voor de trein springt. Terwijl deze patiënten iets achterwege laten, namelijk eten en drinken.”

Tsja. Iemand die een spuit in zijn arm zet met vergif laat ook iets achter: de spuit weg te gooien zonder 'm te gebruiken. Het is een kunstmatig onderscheid: om te blijven leven moet je jezelf niet vergiftigen en blijven eten en drinken. Doe je het tegenovergestelde dan ben je duidelijk bezig om jezelf om het leven te brengen. Het kan zijn dat het gemakkelijker voor het geweten van meneer De Graeff is om net te doen alsof dat niet zo is, maar dat is natuurlijk onzinnig.
Hoe dan ook, het is een grote stap voorwaarts dat er zowaar rekening gehouden zal worden met gewetensbezwaren van mensen die er andere denkbeelden op nahouden dan het nu prevalente nihilisme. Wie weet? Misschien dat er ooit weer échte tolerantie komt ten opzichte van dat soort mensen. Het zou wat zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten