Au: Zijlstra noemt erkenning Jeruzalem 'onverstandig', maar Nederland is het masaal met hem oneens

Au: Zijlstra noemt erkenning Jeruzalem 'onverstandig', maar Nederland is het masaal met hem oneens

Tot zover de geloofwaardigheid van een minister die Nederland zou moeten 'vertegenwoordigen' in het buitenland.

Minister van Buitenlandse Zaken is één van de meest begeerde posten binnen kabinetten. Je mag je bezig houden met de problemen van andere landen, spreekt namens Nederland en, ook niet onbelangrijk: je ziet nog eens wat van de wereld.

Tenminste, dat is de theorie. In de praktijk maken ze zeker veel snoepreisjes, maar komt van die hele vertegenwoordiging van de mening van het Nederlandse volk niet zoveel terecht. Het gesprek van de dag - en misschien wel van het jaar - is natuurlijk de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de joodse staat door president Trump, en zijn besluit om de Amerikaanse ambassade daar zo snel mogelijk heen te verhuizen. Hoewel dat simpelweg het bevestigen van de realiteit is - Jeruzalem is nu eenmaal al decennialang de hoofdstad van Israël - vonden landen het over de hele wereld het nodig om hun ongenoegen over het besluit te uiten. Want Donald Trump. En Israël, natuurlijk.

Zo ook Halbe Zijlstra, 'onze' minister van Buitenlandse Zaken. Hij noemde de beslissing - nog voordat Trump deze officieel bekend had gemaakt - al "contraproductief en onverstandig". Volgens hem werkt het het vredesproces alleen maar tegen, en zou het aanwijzen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël (en 'Palestina') alleen het gevolg mogen zijn van een vredesakkoord. Keep on dreaming, Halbe.

Enfin. Dat ik het met hem oneens ben, zal voor de vaste lezer niet als een verrassing mogen komen. Laten we daarom eens kijken naar wat de rest van Nederland hiervan vindt. StandPunt - een programma van NPO Radio 1, een stevig links bolwerk - heeft luisteraars gevraagd om te laten weten of zij het eens of oneens zijn met de uitspraak van Zijlstra. De hele stelling luidde: "Het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël is onverstandig en contraproductief". Stemmen kan op het moment van schrijven nog steeds, en wel hier. Leuk hieraan is dat na het stemmen meteen inzage wordt gegeven in de resultaten, en wat blijkt nou? Nederland is het massaal oneens met haar zogenaamde buitenlandvertegenwoordiger!

Van meer dan 6000 stemmers in totaal - natuurlijk geen 100% perfecte representatie van Nederland, maar desalniettemin een hele hoop - is maar liefst 79% het oneens met Zijlstra. Dat betekent dat slechts 21% het wél eens is, wat toch echt betekent dat hij nog minder steun geniet dan het kabinet waar hij deel van uitmaakt. Pijnlijk!

Nóg leuker wordt het als de resultaten worden uitgesplits naar geslacht en, vooral, leeftijd. Vrouwen blijken het nét wat vaker oneens te zijn dan mannen, al gaat het hier om enkele procentpunten, wat zeker binnen de foutmarge zou liggen. Maar dan leeftijd! Er is een overduidelijk verband te zien tussen leeftijd en de mening over deze erkenning: waar bij de 60+'ers nog 36% het met de minister eens is - ook al bar weinig - is dat bij de categorie 40-60 nog maar 20%, bij 20-40 15% en bij 0-20 - houd je vast - 0%. Niks. Noppes. Nada. Hoe het in hemelsnaam tot die cijfers is gekomen kan ik ook niet verklaren, maar het stelt me wel positief, aangezien het betekent dat de jongere generaties - de 'toekomst' sterker pro-Israël zijn dan de oudere. Nu maar hopen dat die meerderheid zich ook buiten dit soort peilingen laat horen, én zien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer