Aung San Suu Kyi mag toch geen president van Myanmar worden

Aung San Suu Kyi mag toch geen president van Myanmar worden

De oppositieleidster Aung San Suu Kyi mag zich niet kandidaat stellen voor het presidentschap in Myanmar (Burma).

Omdat het parlement niet heeft ingestemd met een grondwetswijziging, kan Aung San Suu Kyi geen president worden van Myanmar. De grondwet, die is ingesteld door de militaire junta van het Zuid-Aziatische land, bepaalt dat iemand met kinderen van een andere nationaliteit zich niet kandidaat kan stellen voor het presidentschap.

Die grondwetspassage komt Suu Kyi slecht uit aangezien haar twee zoons Britse paspoorten hebben. Daarom was een grondwetswijziging voorgesteld. Hoewel een meerderheid van het parlement ermee instemde, haalde het voorstel niet de vereiste meerderheid van 75%. Nog steeds is een kwart van alle zetels in handen van voormalige legerofficieren en generaals die sterk verbonden zijn aan de militaire junta. Het heeft er alle schijn van dat het leger zijn politieke macht heeft gebruikt om ook andere parlementariërs onder druk te zetten om tegen het voorstel te stemmen.

De uitkomst betekent dat een ander persoon zich kandidaat moet stellen namens Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie. Wie dat is, is nog onduidelijk. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat het leger nog steeds niet bereid is om haar politieke macht op te geven.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties