Baas OM is ziende blind

Geen categoriemrt 10 2012, 15:15
En komt op de tast tot een bizar plan.
Herman Bolhaar, de baas van het OM, wil er echt vaart mee maken:

Onverbeterlijke jongeren die tot zware criminelen uitgroeien, moeten zo nodig onder dwang in de gevangenis of in een kliniek worden behandeld. Dat zegt Herman Bolhaar, die als voorzitter van het college van procureurs-generaal de hoogste baas is van het Openbaar Ministerie (OM), in een interview in Het Parool.

Hij wil voor 'de doorgroeiers' een programma ontwikkelen dat sterk lijkt op de bestaande Instelling voor Stelselmatige Daders (ISD), waarin verslaafde 'veelplegers' na hun zoveelste vergrijp voor twee jaar worden opgenomen. Zij worden, ook tegen hun zin, aan een behandeling onderworpen.

'Als vrijwillige, ambulante behandeling van gedragsstoornissen niet werkt, moet het desnoods maar onder dwang met zeer intensieve programma's in een besloten setting gebeuren,' zegt Bolhaar. 'Daar wil ik echt vaart mee maken.' 

Nu zegt u waarschijnlijk dat de plannen van Bolhaar geweldig zijn. Kunnen we eindelijk al die kutmarokkaantjes wegstoppen en stappen ze na de straftermijn als keurig gekapte Ahmed Jans naar buiten. Ik moet u teleurstellen, dat gaat niet gebeuren. Niet in de laatste plaats omdat de plannen van Bolhaar erg ineffectief zullen zijn. Wat hij voorstelt, lijkt een beetje op een volledig uitgerust brandweerkorps dat een bosbrand probeert uit te blazen. Water was een betere en vanzelfsprekender oplossing geweest.
Wat is er namelijk aan de hand? Wel, verschillende steden in ons mooie land worden geterroriseerd door jonge crimineeltjes. Het is moeilijk voorstelbaar, maar het is echt waar. Naar het schijnt zit alleen Aleid Wolfsen nog in de ontkenningsfase. Deze nieuwe generatie (top)criminelen (waarvan de politie dikwijls geen idee heeft wie ertoe behoren) is 'niet meer met de gebruikelijke middelen te stoppen'. Klinkt gevaarlijk.
Ik geloof geen moment dat dat waar is. Deze crimineeltjes zijn juist op geen andere manier te stoppen dan door de gebruikelijke middelen weer eens van stal te halen. Iets met openbare orde en agenten die niet heel Amsterdam-West tot no go-area bombarderen.
Enfin, het punt: het OM signaleert een probleem (uiterst jonge en gewelddadige criminelen) en het OM denkt niet: daar is vast een oorzaak voor. En dat is raar. Wat het OM wel denkt is: laten we het probleem bestrijden. Zo stelt het OM voor de jongens (want dat zijn het vooral) gedwongen te behandelen. En daarmee gaat die lieve OM-meneer Bolhaar voorbij aan twee essentialia: 1) dit crimineeltjesprobleem heeft een oorzaak en 2) de gekozen 'oplossing' heeft niets te maken met de werkelijke oorzaak.
Wat betreft het eerste punt: zware criminelen zijn geen gekkies die een tik van de molen hebben gehad. Zware criminelen zijn bijna altijd opgegroeid in een onderklassecultuur. Maar dat mogen we niet zeggen. De drassige grond van deze cultuur is de ideale voedingsbodem voor een leven in de criminaliteit. De opkomst van de kleine Don Corleones is in de eerste plaats een cultureel probleem. Ik ben ervan overtuigd dat de burger dit beeld ook herkent. Het tweede punt is nog gevaarlijker en gekker. Als de overheid (en daar hoort het OM bij) iets niet zint, wordt al vrij snel verklaard dat 'de tegenpartij' ziek is. Ook nu weer zouden de crimineeltjes in kwestie (geestes)ziek zijn. Aldus hebben zij (medische) behandelingen nodig. Wat een volstrekte onzin: criminaliteit is een cultureel, geen medisch probleem. Dat kan een kind zien.
Meneer Bolhaar wil dat niet zien, meneer Bolhaar wil graag mensen opsluiten om ze te laten behandelen voor een ziekte die ze niet hebben. Meneer Bolhaar durft niet te zeggen dat de onderklassecultuur een groot probleem is. Of hij heeft, net als de meeste Nederlandse politici, geen zin om het aan te kaarten en het op te lossen. Daarom schrijven daders binnenkort strafregels in een penitentiaire instelling. 'Ik ben ziek, maar ik krijg nu hulp.' Honderd keer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten