Bachmann wint Iowa straw poll. Dus? [+update]

Geen categorieaug 14 2011, 14:00
Met een belangrijke update. Groot nieuws! Michele Bachmann heeft de straw poll van Iowa gewonnen. 
De congresvrouw versloeg de libertariër Ron Paul. De gouverneur van Minnesota, Tim Pawlenty, werd derde. De favorieten voor de nominatie - Mitt Romney en Rick Perry - volgden op grote afstand en werden respectievelijk zevende en zesde.
Dit is groot, belangrijk nieuws. Waarom? Nou ja, omdat de Nederlandse media dat zeggen. Zie bijvoorbeeld dit verhaal in De Telegraaf:

Bachmann voorop bij Republikeinen

Congreslid Michele Bachmann heeft zaterdag nipt de eerste grote test om de nominatie van de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen gewonnen. Ze wist Ron Paul net voor te blijven in de voorlopige peiling in de staat Iowa. De officieuze steekproef in Iowa is traditioneel de eerste krachtmeting tussen de presidentskandidaten.

En... opeens weet ik weer waarom ik de Nederlandse kranten links laat liggen als ik wil weten wat er in de Verenigde Staten gebeurt.
Beste dames en heren 'journalisten': de Iowa straw poll is één grote poppenkast. De participanten huren bussen, stoppen die vervolgens vol met supporters, om die af te zetten bij de straw poll waar ze dan op hun kandidaat kunnen stemmen. De uitslag is op geen enkele manier representatief voor de staat Iowa. Vroeger was dat misschien anders, maar dat is - helaas - al een tijdje niet meer zo.
Er zijn twee grote kanshebbers voor de nominatie van de Republikeinse Partij: Mitt Romney en Rick Perry. Tim Pawlenty werd een paar maanden geleden ook nog als kanshebber gezien, maar die heeft het een beetje laten liggen; hij is eigenlijk gewoon te saai. Bachmann is een leuke 'extra' kandidaat, maar ze kan van die lang zal die leven niet winnen. Dat weet zij, dat weten alle experts. Ze doet mee om haar imago te verbeteren en een grotere naamsbekendheid te krijgen; altijd handig als je of veel geld wilt verdienen (met bijvoorbeeld boeken en lezingen) of als je als congreslid ambities hebt om over een paar jaar een hogere functie te bekleden (zeg: senator).
Voor de rest kunnen we de uitslag van de straw poll gewoon negeren. Sommige Amerikaanse media zullen Bachmann nu een beetje gaan hypen, maar dat is alleen omdat ze anders niets hebben om over te schrijven. Een beetje dat Nederlandse 'journalisten' dat niet begrijpen, maar afijn: daar hebben we... mij voor.
Update
Hoewel de straw poll dus niet tekenend is voor wie er uiteindelijk met de nominatie aan de haal gaat, kan deze steekproef wel degelijk ambities kapot maken. Dat is jaar ook weer gebeurd: de gouverneur van Minnesota, Tim Pawlenty, deed net als Bachmann zijn best om de straw poll te winnen. Hij eindigde echter pas op de derde plaats - op grote afstand van zowel Bachmann als Paul. Na een nachtje erover nagedacht te hebben heeft Pawlenty besloten uit de race te stappen.
Geen Pawlenty meer dus. Op zich was dat te verwachten; hij slaagde er maar niet in steun te verwerven voor zijn kandidatuur. In de peilingen bleef hij ver achter bij de anderen. Hij had nog even ingezet op de Iowa straw poll, hopende dat, als hij deze steekproef zou winnen, hij wat positieve media-aandacht zou krijgen, maar aangezien dat dus een mislukte missie was gooit hij de handdoek maar in de ring. Zo kan hij zich in ieder geval weer bezighouden met zijn staat. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.
Dit houdt in dat dit een race wordt tussen Perry, Romney en, tot op zekere hoogte (op PR-gebied, dus), Bachmann. De rest van de contenders doen er eigenlijk niet meer toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten