Badgasten zien een haai aanspoelen op het strand. Wat ze dan doen is niet alleen sympathiek, maar ook bijzonder moedig

Geen categoriesep 07 2015, 12:00
Zou jij een haai helpen als die in de problemen zat of zou je denken 'laat hem maar lekker liggen op het strand'?
De afgelopen weken is er in de nationale en internationale media behoorlijk veel aandacht geweest voor aanvallen van haaien op surfers en andere badgasten. Dat is niet zo gek: het is, denk ik, een nachtmerrie die we allemaal delen. Je zou maar lekker aan het genieten zijn van de zee/oceaan en het weer en dan opeens gebeten worden door zo'n zeemonster.
Leuk is anders.
Daarom is het zo opvallend dat dit verhaal nu in het nieuws is: het gaat ook over een haai, maar op een heel andere manier dan we gewend zijn.
Badgasten in Cape Cod, Amerika, hadden het namelijk prima voor elkaar - ze genoten van het weer en het water - toen ze opeens een haai zagen liggen op het strand. En niet zomaar een haai, maar een witte haai. Deze haai staat ook wel bekend als de mensenhaai, dit omdat er regelmatig witte haaien zijn die mensen aanvallen (surfers zijn met name vaak het slachtoffer van deze haaien).
In plaats van het beest te laten liggen - en dus een langzame dood te laten sterven - kwamen de badgasten massaal in actie. Ze goten water over de haai en probeerden hem uiteindelijk terug te slepen in het water. Dat was moeilijk werk - een witte haai is enorm zwaar - maar uiteindelijk lukt het ze toch.
Een bijzonder sympathiek gebaar dat natuurlijk ook nog eens vrij moedig is. Als zo'n haai daar blijft hangen konden die badgasten binnenkort namelijk weleens zijn slachtoffer worden.
Maar: daar konden de badgasten zich niet druk om maken. Ze zagen een levend wezen en deden hun best om hem te redden. Een mooie actie.
Helaas moeten we er wel bij vermelden dat de haai het voorval niet overleefde. Toen hij terug werd gebracht in het water bewoog hij niet. Blijkbaar had de haai intern te veel schade opgelopen om nog voor zichzelf te zorgen.
Dat is bijzonder jammer, maar het maakt de actie van de badgasten niet minder mooi - of dapper.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten