Balkenende: er had een parlementair enquete moeten komen naar Nederlandse rol in Irak

Balkenende: er had een parlementair enquete moeten komen naar Nederlandse rol in Irak

Het hoge woord is er uit, Balkenende vindt dat er, in plaats van een commissie, het beter was geweest als er een parlementair enquete werd opgesteld om de rol van Nederland in Irak te onderzoeken.

Spijt zei Balkenende niet te hebben van zijn optreden in die tijd. ,,Het is op dat moment gegaan zoals het gegaan is.” Uit 2010 stamt de gevleugelde uitdrukking dat hij het ‘met de kennis van nu’ anders had gedaan.

Balkenende leidde in acht jaar tijd vier kabinetten. Sinds zijn vertrek van het politieke toneel in 2010 sprak hij vrijwel nooit meer over die periode. Omdat Kamerbreed, dat al ruim 30 jaar bestaat, deze maand voor het laatst te horen is, was Balkenende daar te gast bij presentator Kees Boonman.

Het is ook een heet onderwerp. Waarom deed Nederland mee aan de operaties in Irak? Was het wel goed afgewogen en waren er genoeg indicaties om deel te nemen aan de missies? Men is natuurlijk in de politiek al snel bezig met politieke prestaties en goede bindingen in het buitenland. Zeker aangaande de Verenigde Staten. Naja, misschien nu dan niet meer.

Balkenende, een timide man die v0oral niet veel gezeik wilde. Alles rustig en netjes:

Balkenende benadrukte bij iedere zin die ook maar lichtjes neigde naar kritiek dat het heus ‘geen kritiek’ was, als er bij een uitspraak verduidelijking werd gevraagd klonk ‘nee, dat zeg ik niet’ en over de gedoogsteun van de PVV sprak Balkenende: ,,Ik heb daar nooit uitspraken over gedaan en dat doe ik nu ook niet.”

De oud-CDA-leider wilde enkel kwijt dat hij wel altijd het gevoel heeft gehad ‘dat zodra het lastig wordt, je gedoe gaat krijgen’. Dat gedoe kwam er ook – Rutte I viel na anderhalf jaar.

Een goede vent met her hart op de juiste plek, maar voor daadkracht en politiek leiderschap misschien nooit goed genoeg geweest. Het symbool voor het CDA van vervlogen tijden en bestuurlijke ambities. Met Sybrand Buma kwam daar een einde aan, maar die lijkt het roer nu toch weer om te gooien. Buma moet leren van de fouten die Balkenende gemaakt heeft, anders gaat het CDA weer hard achteruit in de toekomst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties