'Balkenende net zo schuldig aan crisis als Bos'

Geen categorieapr 15 2012, 15:14
80% van de kiezers zegt dat Jan Peter Balkenende net zo schuldig is aan de economische crisis als Woutertje Bos.
Dat beweert Maurice de Hond, tenminste. Zoals Rob eerder vandaag al schreef heeft de peiler resultaten zijn wekelijkse peiling online gezet. De verdeling van de zetels is interessant, maar dat geldt ook - of misschien nog wel veel meer - voor de reactie van kiezers op de vraag of JPB net zo 'schuldig' is als Bos.
Het is een significant percentage, omdat het deels verklaart waarom het CDA maar niet opkrabbelt in de peilingen. Je zou denken dat Verhagen et al. onderhand voldoende tijd hebben gehad om een comeback te maken. Toch zijn ze daar niet in geslaagd.
Een voor de hand liggende conclusie: kiezers houden de christendemocraten verantwoordelijk voor het veroorzaken, of in ieder geval voor het verlengen van de economische crisis. Dan kun je daarna wel heel blij deelnemen aan een nominaal rechtse coalitie, maar geen mens die daar in trapt. Niemand is ter verantwoording geroepen, Verhagen heeft zich niet genoeg gedistantiëerd van het beleid van zijn voorganger als leider van het CDA.
Ook daarom is het van groot belang voor het CDA dat de Catshuisonderhandelingen een goede afloop kennen. Het zal die partij namelijk in staat stellen om definitief te breken met het beleid van Balkenende. Eindelijk zal men kunnen beweren dat er een economisch 'frisse wind' waait.
Maar dat is niet alles. Uit de peiling blijkt ook dat een meerderheid vindt dat de Kamer boter op zijn hoofd heeft. De regeringspartijen moeten en kunnen dat uitbuiten; er was toen immers een linkse meerderheid. Links heeft schuld, rechts moet de puinhopen van progressief Nederland weer eens opruimen. "Als zij aan de macht komen zullen ze het alleen maar erger maken". 
Kortom, de peiling biedt hoop en ruimte aan rechts en aan het CDA om niet alleen door te pakken, maar ook om links de komende tijd buitenspel te blijven zetten. Als dat geen goed nieuws is, zo op de zondagmiddag, weet ik het ook niet meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten