Belastingvrij schenken zou onbeperkt moeten zijn

Geen categoriejan 06 2014, 13:59
Een tegenvaller voor het kabinet: Ouders blijken bijzonder graag geld aan hun kinderen te schenken.
Dit jaar is het bedrag dat burgers belastingvrij mogen schenken bijna verdubbeld. Vooral ouders grijpen deze kans aan om hun kinderen een handje te helpen. Waar zij vorig jaar nog hoogst 51.407 euro belastingvrij aan hun kinderen mochten geven, is dat dit jaar 100.000 euro. Voorwaarde is dat de kinderen het geld gebruiken om een woning te bouwen of verbouwen of hun hypotheek af te lossen. De verruiming is dan ook vooral bedoeld als stimulans voor de bouw.
Nadeel voor het kabinet is dat het zo belastinggeld misloopt en dat kon nog wel eens een flinke rekening worden. Het had verwacht dat niet meer dan 10.000 Nederlanders gebruik zouden maken van de nieuwe regeling, een verdubbeling van het aantal dat normaliter belastingvrij schenkt. Echter, de brancheorganisatie van notarissen gaat al uit van bijna 90.000 schenkingen!
Goed voor de economie, maar slecht voor de schatkist. Hoewel de notarissen niet kunnen berekenen hoeveel belastinggeld de regering precies gaat mislopen, is duidelijk dat het begrotingstekort groter zal uitpakken dan verwacht.
En dat is natuurlijk een beetje vreemd. Wat goed is voor het land, is slech voor de regering. Des te wranger is het dat ouders graag extra veel geld belastingvrij schenken om te voorkomen dat zij meer erfbelasting moeten betalen of een hogere bijdrage moeten leveren wanneer zij in een verpleeghuis terechtgekomen. De kosten voor verblijf in een AWBZ-instelling zijn sinds vorig jaar immers inkomensafhankelijk (bedankt PvdA en VVD!).
Ongetwijfeld vindt het kabinet wel weer een foefje om het geld via een ander potje binnen te krijgen. Waarop de verstandige burger weer een andere uitweg zoekt. Iemand die een beetje geld heeft, verliest anders een fortuin wanneer hij iets wil nalaten aan zijn kinderen. Let wel: dit is geld waar al tweemaal eerder belasting over is betaald. Er is inkomensbelasting over betaald toen het werd verdiend en ieder jaar vermogensbelasting over betaald zolang het op de bank staat. Aan het einde van de rit moet er dan ook nog eens erfbelasting af. Dat is niet redelijk. Schaf of de erfbelasting af alsmede de belasting op schenkingen, of de vermogensbelasting. De combinatie van de twee is bijzonder zuur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten