Beleid Cohen werpt eindelijk vruchten af: allochtoonse meerderheid in A'dam

Geen categoriemei 28 2011, 10:21
De Amsterdamse trapportalen roken nooit eerder zo vreemd.
Vanaf 1 januari 2011 zijn autochtonen officieel in de minderheid in Amsterdam, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Op een totale bevolking van 780 duizend, is 388 duizend autochtoon en 392 duizend allochtoon. Van de laatste groep is dan weer 273 duizend niet-westers. Wie verwacht dat dit een vrolijke mengelmoes van nationaliteiten oplevert komt er overigens bedrogen uit: de drie grootste groepen niet-westerse allochtonen (Marokkanen, Surinamers en Turken - in die volgorde) vormen samen bijna 70% van de niet-westerse bevolking in Amsterdam.
Voormalig burgemeester van Amsterdam en huidig PvdA-leider, Job Cohen gaat er graag prat op 'de boel bij elkaar te houden', maar wat zijn beleid kennelijk vooral heeft opgeleverd is een witte vlucht. Dit feit ontkennen, zoals Maarten van Poelgeest (Groenlinks, dus geoefend in fact-free politics) begin dit jaar nog deed, wordt nu wel erg lastig. Deze groei van het aandeel allochtonen zal zich bovendien voortzetten: bij de 0-5 jarigen is zowaar nog maar 43% autochtoon.
Kan je met een andere bevolkingssamenstelling dezelfde stad behouden? De vraag stellen is 'm beantwoorden. De vrijheden van sommige minderheden (homo's, Joden) en zaken die nog niet lang geleden doodnormaal werden gevonden (gemengd (school)zwemmen, een kruis op de mijter van Sinterklaas) staan al ietwat onder druk en doordat er gestemd wordt langs etnische lijnen geldt datzelfde zelfs voor de democratie - zoals binnen verschillende afdelingen van de PvdA nu al te zien is. En dan hebben we 't nog niet eens over al die vreemde geuren in het trapportaal gehad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten