Bestand tussen de Palestijnen en Israël is onbegonnen zaak: raketten afgevuurd richting Israël

Bestand tussen de Palestijnen en Israël is onbegonnen zaak: raketten afgevuurd richting Israël

Vannacht en gisteren zijn er ongeveer 150 raketten afgevuurd op Israël vanuit de Gaza-strook. De situatie escaleert daar zo snel dat de Israëlische premier Netanyahu een bezoek aan Colombia heeft afgezegd om dit scenario af te handelen. De Verenigde Staten bemiddelt samen met Egypte tussen de Palestijnen en Israël, maar de autoriteiten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever werken een echte wapenstilstand tegen.

Niet zo lang geleden hebben Hamas en de Palestijnse Autoriteit namelijk nog voorstellen afgewezen. Nu doen deze partijen alsof een bestand bijna is opgesteld en de besprekingen in 'een vergevorderd stadium zijn'. Als je kijkt naar het verleden, waren de Palestijnse autoriteiten vaker de actoren die een wapenstilstand tegenhielden of misbruikten voor verrassingsaanvallen.

Vanaf woensdagmiddag vuurde Hamas vanuit Gaza zo’n 70 raketten af op het zuiden van Israël. Hoewel de meeste daarvan landden in onbewoond gebied en er elf werden onderschept door het raketafweersysteem Iron Dome, landden in de dicht bij de grens gelegen stad Sderot diverse raketten in bewoond gebied. Daarbij raakten zeker zes inwoners gewond. In veel andere dorpen zochten burgers op tijd onderdak in bomkelders.

?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1027244478598402048&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.elsevierweekblad.nl%2Fbuitenland%2Fachtergrond%2F2018%2F08%2Fwapenstilstand-lijkt-ver-weg-na-nieuwe-raketten-uit-gaza-636688%2F

Donald Trump zegt dat als zijn schoonzoon, Jared Kushner, het conflict tussen de Palestijnen en Israël niet kan oplossen, niemand dat kan. Volgens mij heeft dit niets te maken verder met de vaardigheden van Kushner, maar zijn de partijen daar überhaupt nog niet klaar voor een wapenstilstand, laat staan langdurige vrede. De kans is dan ook zeer groot dat ook Kushner met hangende pootjes terug zal keren naar de Verenigde Staten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties