Bevrijd van ISIS verklaart deze vrouw dat ze voortaan alleen maar rood zal dragen

Bevrijd van ISIS verklaart deze vrouw dat ze voortaan alleen maar rood zal dragen

Vrouwen in delen van Syrië die eindelijk bevrijd zijn van de ISIS-dictatuur vierden hun hervonden vrijheid op een heel speciale manier: door fel gekleurde kleren te dragen.

Onder de islamitische heerschappij van ISIS worden vrouwen gedwongen om zwarte kleding te dragen die hun hele lichaam -- hun gezicht incluis -- bedekt. Vrouwen die zich niet aan die kledingvoorschriften houden worden hard bestraft. Zo kunnen ze onder andere vast worden gezet, zogenaamd omdat de wet van Allah niet zouden respecteren.

En dat is precies waarom een vrouw uit het plaatsje Abu Qalqal nu zweert dat ze de rest van haar leven alleen maar knalrode kleren zal dragen.

In een video zie je hoe de vrouw en veel van haar mede-Koerden feest vieren. "We zijn bevrijd! We zijn bevrijd!" roepen ze. Vervolgens stelt een oudere vrouw zich voor. Haar naam: Khadija Abdu Al-Muotee. Haar kleren zijn opzienbarend: ze draagt een hijab die felrood is, met een luipaard-print. Het is duidelijk dat ze het maar nauwelijks kan geloven dat ze zelf weer mag bepalen welke kleren ze draagt.

"Oh God! Oh God! Vrij! Vrij!" roept ze tegen de journalist die haar filmt. "Vanaf nu draag ik alleen maar rood! Ze dwongen ons om het islamitische gewaad te dragen en bedreigden ons met de dood als we ons verzetten!"

En dat was geen loos dreigement. In januari van dit jaar werd een 21-jarige jongedame op brute wijze vermoord -- ze werd doodgemarteld -- door ISIS omdat ze zich niet aan de kledingvoorschriften had gehouden. Dat gebeurde in een stad dichtbij de woonplaats van Khadija.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Terrorisme Vrouwen Syrië islam ISIS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties