sylvana safari

BIJ1 wil Koningshuis afschaffen en hun bankrekeningen afpakken: 'Zet hun kapitaal in voor voormalige koloniën'

Geen categorieapr 27 2021, 15:30
Voor BIJ1 is de monarchie een symbool van ongelijkheid die ze liever spoedig afgeschaft willen zien, dat laat de partij van Sylvana Simons op deze Koningsdag weten op sociale media. Maar de beweging wil nog een stap verder gaan en ook direct het kapitaal van de Koninklijke familie inzetten voor rechtsherstel van voormalige koloniën, melden ze.
Terwijl de meeste politieke partijen Koning Willem-Alexander feliciteren met zijn verjaardag vandaag, gooit BIJ1 van Sylvana Simons het over een radicaal andere boeg: de partij probeert via sociale media tegenstanders van de monarchie te verzamelen en roept tot afschaffing van het Koningshuis. De erfopvolging van de Oranjes is een "symbool van ongelijkheid," vindt BIJ1 en bovendien "niet meer van deze tijd."
https://twitter.com/PolitiekBIJ1/status/1386996636119883779
"We onteigenen het (uit koloniale tijd stammende) kapitaal van de Koninklijke familie en zetten dit in voor rechtsherstel van voormalige koloniën en de Indische gemeenschap."
Het idee kan niet echt op veel steun rekenen, zo blijkt uit de reacties op Twitter. Hier en daar zijn nog wel reacties te vinden waaruit steun voor afschaffing van het Koningshuis spreekt, maar het weggeven van onteigende Oranje-miljoenen aan voormalige koloniën is fiks minder populair:
""
Een andere twitteraar wijst op de praktische uitvoerbaarheid van het plan en onderstreept ook de wens om Nederlandse problematiek eerst aan te pakken, mocht inkomen van het Koningshuis ter beschikking van het volk komen:
Toch zijn er ook mensen die helemaal niets ophebben met het plan van BIJ1 en waarschuwen voor communisme:
Vooralsnog kunnen de plannen van Sylvana Simons' partij nog niet op veel steun rekenen in Nederland. Een ruime meerderheid van maar liefst 57% steunt het voortzetten van de monarchie, zo becijferden de NOS en Ipsos vandaag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten