Bijna alle partijen sjoemelen met donaties! 50Plus ontslaat manager partijbureau na onderzoek partijgiften

Geen categoriejul 20 2019, 12:00
50Plus heeft aangegeven de manager van het partijbureau te hebben ontslagen. Aanleiding hiervoor is het undercover-onderzoek van De Telegraaf over de bereidheid van politieke partijen om giften via bepaalde constructies weg te moffelen, zodat anonimiteit kan worden toegezegd.
Een Telegraaf-journalist deed zich bij iedere partij voor als ondernemer die 15.000 euro wilde doneren aan de partij. Tijdens het gesprek liet hij dan weten dat hij het liefst het hele bedrag in één keer wilde doneren én dat hij anoniem wilde blijven. Het is namelijk wettelijk zo dat voor jaarlijkse bedragen boven de 4.500 euro, de partij de naam van de gever moet openbaren.
Uit het onderzoek werd duidelijk dat de SP, PvdD en FvD geen tips gaven of bereidheid toonden om die wet te willen omzeilen. De PVV reageerde helemaal niet. Álle andere partijen gaven echter blijk van tips en kennis van constructies om ervoor te zorgen dat deze welwillende ondernemer anoniem kon blijven!
PvdA, CDA, ChristenUnie, VVD, SGP, D66 en GroenLinks stelden allemaal voor om de donatie 'op te knippen' zodat die 15.000 euro in vier porties van <4.500 euro kon worden gedoneerd. VVD, D66, DENK en de ChristenUnie gaven daarbij ook nog de mogelijkheid om via familieleden het bedrag te storten, zodat vader, moeder en zoon allemaal tegelijk <4.500 euro konden storten. Het CDA kwam zelfs met het idee om een speciale stichting op te richten vanwaaruit het bedrag anoniem kon worden overgemaakt.
Maar de partij die het wel héél bont wist te maken, is 50Plus. De manager van het partijbureau stelde voor om de 15.000 euro cash en in enveloppen toe te sturen, waarna hij dit zelf wel zou 'weg werken in de boeken'! Kon die zelf ook mooi wat mee snoepen... Fractieleider Henk Krol en partijvoorzitter Geert Dales waren not amused. Zij lieten via Twitter weten dat ze hun manager eruit hebben geknikkerd 'wegens een ernstige vertrouwensbreuk'. Kordaat besluit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten