Bin Salman zegt sorry: het was een 'gruwelijke misdaad'

Geen categorieokt 24 2018, 19:00
Prins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië gaf duiding aan de zaak Kashoggi tijdens een internationale conferentie te Riyad. Hij noemde het gebeuren een gruwelijke misdaad. Ondanks alle commotie lijkt het hiermee afgedaan, een excuses is gemaakt en Bin Salman heeft verder geen interesse om deze zaak langer te laten voortduren. De conferentie waar hij de woorden uitsprak was een internationale georganiseerd voor investeerders, met natuurlijk de functie om investeringen los te krijgen. Maar een groot deel van de investeerders had zich afgemeld.
De casus in kwestie, die het wegblijven van de investeerders verklaart, is de dood van de journalist. Hiermee werd een signaal afgegeven richting Bin Salman en de rest van de wereld. Koning Willem-Alexander sprak tijdens zijn staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk over de kwestie en duidde deze als afschuwelijk. Erdogan liet de duiding even achterwege en dacht al een stap verder. Hij sprak over het voor de rechter plaatsen van iedereen die betrokken was bij de kwestie: 'ze zullen niet aan de rechter ontsnappen'.
Het is in ieder geval een onderwerp die tal van wereldleiders aangrijpen om er duiding aan te geven. Daarmee ziet Bin Salman zich aan de zijlijn staan, na diverse gele kaarten. Donald Trump noemde de zaak 'de slechtste doofpot ooit'. hijzelf zou dat ongetwijfeld veel beter uitvoeren. In het Witte Huis heeft het showproces van de internationale pers vast op grappen kunnen rekenen. Dit omdat het bijzonder dubbelzinnig is hoe wereldleiders ineens andere wereldleiders de les nemen over mensenrechten. Het oosterse land wordt fel bekritiseerd vanwege haar rol in de burgeroorlog van Jemen, en terecht. Maar er wordt vooral veel handel gedreven.
Wat dat betreft zijn de gesprekken in de internationale media vooral in symbolische zin te zien. Niet dat deze zaak echt fundamenteel iets gaat veranderen daarvoor zijn de belangen simpelweg te groot en gevestigd. Wel worden sancties door Trump voorgesteld, die gaan natuurlijk wel pijn doen, maar natuurlijk niet alleen de verantwoordelijken van de daad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten