Bitcoins

Geen categorieapr 04 2013, 17:44
Er is de laatste tijd veel te doen over 'bitcoins'. Wat zijn dat eigenlijk? In mijn column van vandaag wat meer over deze munt, die als de spreekwoordelijke paddestoel uit de grond geschoten is. Op Business Insider legt Robert McNally uit wat bitcoins eigenlijk zijn.
Een bitcoin is een 'cryptocurrency', verwijzend naar de gedecentraliseerde 'digimunt', in 2009 bedacht door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een individu of meer waarschijnlijk een groep mensen die het bitcoin protocol heeft bedacht. Hoe werkt het?
Dit "internet geldsysteem" is in feite een virtuele munteenheid. Je kan bitcoins kopen met 'echt' geld. Het werkt in feite met digitale handtekeningen ter confirmatie. Betalingen worden verricht naar bitcoin adressen of 'openbare sleutels', bestaande uit een 33 tekens lange reeks cijfers en letters, maar altijd beginnend met het getal 1 of 3. Gebruikers kunnen zoveel bitcoin adressen gebruiken als ze willen, die bitcoins worden dan opgeslagen in een 'virtuele portemonnee' met links naar cryptografische wachtwoorden of private sleutels, die doorgaans door een extra wachtwoord geopend kunnen worden. De netwerk software bevestigt vervolgens elke 10 minuten de hoeveelheid coins. Na zes bevestigde 'blocks' (dus gewoonlijk na een uur) wordt de transactie geacht te hebben plaatsgevonden. Men kan vrijwillig een transactiefee betalen, die worden verzameld door de beheerders van de bitcoin servers, ook wel de 'bitcoin miners' genaamd. Klinkt ingewikkeld, maar vergelijk het maar met het kopen van fiches in het casino of 'muntjes' voor de botsauto's op de kermis.
En vergis u niet, de bitcoin wordt steeds populairder. Zij wordt inmiddels door meer dan duizend fabrikanten en bedrijven erkend als alternatief betaalmiddel. Er is dan ook een meer dan levendige handel in Bitcoins ontstaan. Er is zelfs een wachtlijst voor wie wil deelnemen. Nadat bekend was geworden dat bankspaarders op Cyprus moeten meebetalen aan het redden van hun banken, verdubbelde de koers van de bitcoin. De omzet vorige maand bedroeg maar liefst 1 miljard us dollar! Momenteel worden er elke 10 minuten 25 bitcoins aangemaakt. Er zijn verschillende marktplaatsen waar je Bitcoins kunt kopen in ruil voor euro's of dollars. De bekendste is Mt. Gox in Amerika. In Nederland kan men bij Bitbank of Bitonic via iDEAL Bitcoins kopen. De koers is een stuk minder gunstig dan in Amerika. Bitcoins sla je op in een wallet, een digitale portemonnee. Die kan op je eigen computer staan, of op internet worden beheerd.
Op 18 maart jongstleden bracht het onder het Amerikaanse ministerie van Financiën ressorterende FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) een rapport uit over (de wettelijke status van) "virtuele munten". Hierin werden digitale munteenheden als onwettig verklaard. FinCEN clearde Americaanse gebruikers van bitcoin door te stellen:

"A user of virtual currency is not an MSB under FinCEN’s regulations and therefore is not subject to MSB registration, reporting, and recordkeeping regulations. A person that creates units of convertible virtual currency and sells those units to another person for real currency or its equivalent is engaged in transmission to another location and is a money transmitter. In addition, a person is an exchanger and a money transmitter if the person accepts such de-centralized convertible virtual currency from one person and transmits it to another person as part of the acceptance and transfer of currency, funds, or other value that substitutes for currency." 

Patrick Murck van de Bitcoin Stichting bekritiseerde de verklaring van het FinCEN echter als zwaar 'overdreven'.
Anders dan fiat valuta kent de Bitcoin geen centrale bank. Het virtuele netwerk vergroot de geldhoeveelheid in omloop als een geometrische reeks. Bitcoins kunnen tegen verschillende prijzen worden geruild met andere valuta. De koersen schommelen per dag en per land. Vorige maand deed 1 bitcoin bijvoorbeeld tussen de $40 en $95. Volgens Reuters blijkt uit niet openbaar gemaakte documenten, dat banken als Morgan Stanley en Goldman Sachs tot 30 keer per dag de bitcoin koersen in de gaten houden.  Exante Ltd., een Maltezer Investeringsfonds heeft zelfs een bitcoin hedge fund gelanceerd, bedoeld voor institutionele beleggers en rijke particulieren. Bitcoin aandelen worden door het Exante Hedge Fund Marketplace Platform verhandeld en het fonds is goedgekeurd door de financiële autoriteiten van Malta. Vorige maand hield Exante voor $3.2 miljoen aan bitcoin activa in portfolio.
Bitcoins kunnen worden beschouwd als een experimentele, virtuele internet valuta. Omdat de transacties verricht worden in het publieke domein is het een buitengewoon transparant systeem: elke geregistreerde gebruiker heeft toegang, ofschoon privacy is gegarandeerd door unieke adressen per 'prive portemonnee'.
In een radio interview vorige maand schatte Max Keiser het toekomstig aandeel van de bitcoin op de wisselmarkten in tussen 1 en 10 procent. Ook Paul Krugman en andere bekende personen uit de financiële wereld hebben deze 'internet valuta' een hoge kans van slagen toegedicht.
Steeds meer overheden beginnen zich af te vragen wat ze met dit virtuele wereldwijde valuta stelsel aanmoeten. Natuurlijk zijn de eerste geluiden omtrent belastingheffing alweer gevallen, maar vooralsnog is dat nog niet gelukt...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten