Bizar: Denemarken vervolgt voor het eerst sinds 1946 iemand voor godslastering na Koranverbranding

Geen categoriefeb 24 2017, 14:30
Een Deense man wordt vervolgd om iets waar al sins de jaren '40 niemand meer voor is veroordeeld.
Niemand, maar dan ook niemand is de afgelopen 71 jaar veroordeeld voor het overtreden van de wet op godslastering. Nou ja, niemand? Voor een zogenaamde islamofoob wordt natuurlijk graag een uitzondering gemaakt anno 2017!
Wat er dan zoal gebeurd is? Een 42-jarige man wiens naam - gelukkig - vooralsnog niet bekend is gemaakt, besloot eind 2015 om een Koran in zijn tuin te verbranden en daarvan een video op zijn Facebookpagina te plaatsen. Destijds werd daar niet zo zwaar aan getild: goed, het is zeker geen nette daad - en ik keur zulke boekenverbrandingen, wat er ook in staat, altijd af - maar zo verschrikkelijk vond men het allemaal ook weer niet. Het voorval kreeg niet al te veel aandacht, en daarmee leek de zaak afgesloten te zijn.
Nou, niet dus. Vorig jaar werd dezelfde man aangeklaagd voor zogenaamde hate speech, dezelfde aanklacht die onze eigen Geert Wilders moest weerleggen. Dat kon niet hard gemaakt worden, dus leek het wederom met een sisser af te lopen. Helaas voor de man in kwestie besloten zijn tegenstanders toen maar oude koeien uit de sloot te gaan halen door hun aanklacht om te vormen in godslastering: hij had immers het jaar daarvoor die Koran in de fik gestoken! Dat het een weinig met het ander te maken heeft maakt hen weinig uit: het liefste zouden ze deze ongelovige immers zelf zien branden.
Zo'n vaart zal het gelukkig niet lopen: hem hangt hooguit vier maanden in de cel of een boete boven het hoofd. Maar daar gaat het natuurlijk niet om: mede daarom is dit juist een puur symbolische vervolging om iets wat zeker niet te prijzen valt, maar ook verre van illegaal is. Immers: hoe kan hij de naam van God nu onteren door een boek te bestrijden dat zoveel predikt wat precies ingaat tegen de manier waarop Denen (ooit, in een ver verleden) hun christelijke god vereerden? Het valt te betwijfelen of hij dit uit liefde voor het christelijke geloof deed - het gros van de Denen is immers allang niet meer gelovig - maar een misdaad tegen God is dit op geen enkele manier te noemen.
Los daarvan is het natuurlijk te gestoord voor woorden dat kennelijk alles uit de kast wordt gehaald om iemand voor zoiets te veroordelen als het om een 'belediging van de Islam' gaat. Zijn aanvallen op synagogen dan niet ook godslastering te noemen? Is het oproepen tot het omverwerpen van de judeo-christelijke normen en waarden in het Westen geen godslastering? Nee, niet per se: maar als het verbranden van een Koran dat is, dan is dat alles het zeker ook!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten