Bizar! Zo probeert tabaksfabrikant lobbyisten te werven onder Kamerleden: 'Dat jij bij GroenLinks zit maakt het juist nog interessanter.'

Geen categoriesep 23 2019, 12:00
Wat Kamerlid Paul Smeulders overkwam is te bizar voor woorden. Tabaksfabrikant Imperial Tobacco heeft een GroenLinks Kamerlid benaderd voor een functie als lobbyist om voor ze werken én tegelijkertijd de interne koers van de partij te kunnen veranderen. Kamerlid Smeulders nam het gesprek op, wat bizarre fragmenten opleverden.
Het bedrijf probeerde Smeulders te overtuigen om zijn kritische mening te veranderen en ook die van GroenLinks bij te werken. Uiteraard zat Smeulders hier niet op te wachten, maar het laat goed zien wat voor een geniepig spelletje de tabaksindustrie speelt.
https://twitter.com/PaulSmeulders/status/1176006894135250944?ref_src=twsrc%5Etfw
Het is sowieso al opmerkelijk dat een groot bedrijf een actief Kamerlid probeert te werven als lobbyist, verderop in het Twitterdraadje van Smeulders blijkt dat deze tactiek overigens vrij succesvol is. De fabrikant geeft namelijk aan dat andere Kamerleden wel enthousiast reageerden. Dit kan uiteraard een 'verkooppraatje' zijn, maar als we kijken naar onze Eerste Kamerleden met al hun nevenfuncties dan is het vrij eenvoudig om te constateren in wat voor lobbycratie wij leven.
https://twitter.com/PaulSmeulders/status/1176024441177956352?ref_src=twsrc%5Etfw
Smeulders is niet te spreken over de gang van zaken en zijn partij, GroenLinks, eist dat er een register komt waarin Kamerleden hun contacten met de tabaksindustrie openbaar maken.

Schaamteloos dat tabaksfabrikanten Tweede Kamerleden polsen om voor hen te werken en het partijstandpunt te helpen veranderen. Op deze manier gebruiken zij een sluiproute om de strenge lobbyregels te omzeilen en zo invloed te hebben op overheidsbeleid. Als partij zijn wij hiervan niet gediend.”

Wat mij betreft geldt dit niet alleen voor de tabaksindustrie, ze mogen de hele beerput opentrekken: de medische lobby, de groene lobby noem het maar op. Politiek en de vrije markt moeten gescheiden zijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten