Blunderende politie raakt 200.000 euro kwijt

Geen categoriejul 17 2014, 11:29
Geld bedoeld om xtc-pillen mee 'te kopen' is opeens verdwenen.
De Telegraaf bericht vandaag dat de Nederlandse politie er op onnavolgbare wijze is in geslaagd om 200.000 euro kwijt te raken. Zoiets kan natuurlijk alleen maar in bananenrepublieken, maar blijkbaar mogen we ons land tegenwoordig zo noemen.
Dit is er gebeurd:

Het kwijtgeraakte geld kwam van het ministerie van Justitie en werd gebruikt voor een ’pseudokoop’ van ruim een kwart miljoen xtc-pillen. Bij de operatie, die was opgezet na een tip van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA, werden twee Portugese rechercheurs ingezet als pseudokopers.

Zeven van de drugsverdachten werden gearresteerd na hun transacctie in ee kamer van het Van der Valk-hotel De Cantharel langs de A1. Daarna verloor de Nationale Recherche het geld uit het oog. Dat was nogal apart aangezien de koffer speciaal geprepareerd was met een peilzender die live gevolgd werd vanuit het hoofdkantoor van de Nationale Recherche.
Desondanks was het geld opeens verdwenen. Uren later werd de koffer leeg teruggevonden bij een café in Twello. Na zoekacties werd een deel van het geld teruggevonden bij één van de verdachten, maar de rest is echt weg. 
Een advocaat van één van de verdachten vindt dit allemaal nogal vreemd, wat toch een beetje de understatement van de eeuw lijkt te zijn. De actie ging goed, de verdachten werden vrijwel onmiddellijk ingerekend, maar het geld is onvindbaar? Dat is nauwelijks te geloven. De betrokken agenten moeten óf enorme klungels zijn, óf er is iets anders aan de hand.
Zomaar een proefballonnetje, maar: hoe goed kende en die Portugese agenten eigenlijk? Hoe betrouwbaar waren de eigen agenten? Rijdt één van hen opeens rond in een gloednieuwe Audi en heeft hij daarbij ook nog eens een schitterende caravan gekocht?
Of zijn Nederlandse rechercheurs werkelijk zo incompetent dat ze dit soort enorme bedragen zomaar kwijt kunnen raken? Gewoon een overzichtsfoutje?
Ik zou hier weleens een paar goede Kamervragen over willen zien. De recherche heeft er een bende van gemaakt, maar de minister is daarvoor verantwoordelijk. Dit soort blunders kunnen en mogen niet worden geaccepteerd. Er moet onderzoek naar worden gedaan en de verantwoordelijken moeten worden bestraft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten