Boerkaverbod (tijdelijk) gered van naïeve politici

Geen categoriemei 22 2012, 20:30
Minister Liesbeth Spies gaat gewoon door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. We willen dat onding niet in Nederland.
Na het vertrek van Kathleen Ferrier uit de Tweede Kamer hebben we vandaag nog meer goed nieuws: minister Liesbeth Spies gaat tóch door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. "Ik kan en wil beide wetsvoorstellen [ook het wetsvoorstel over afschaffing van de dubbele nationaliteit - FV] nog steeds verdedigen," zei ze vandaag in de Tweede Kamer. Haar gedraai inzake het boerkaverbod deed ze namelijk niet als minister, maar als mogelijke partijleider van het CDA.

''Ik heb me toen een vrijheid gepermitteerd waarvan ik dacht dat het kon. Maar de conclusie is dat in het publieke debat de rol van minister en kandidaat-lijsttrekker lastig uit elkaar te halen zijn. Het is jammer dat ik zelf de verkeerde inschatting heb gemaakt."

Het siert Spies dat ze toegeeft een fout te hebben gemaakt door te draaien over het standpunt over het boerkaverbod. Daar kunnen de meeste politici nog wat van leren. Maar het blijft een naïeve actie van de CDA-minister van Binnenlandse Zaken. Het is maar goed dat de fracties van VVD, CDA, PVV en het lid-Brinkman blijven vasthouden aan het boerkaverbod, want anders komt het er nooit van. De oppositie grijpt namelijk iedere kans aan het voorstel te blokkeren.
Dat uitgerekend Spies eerder af wilde van het boerkaverbod is niet goed voor het vertrouwen in het wetsvoorstel. Ik heb al gehoord dat Haagse politie-agenten weigeren het boerkaverbod te handhaven als het er straks is. Dat zijn agenten die in Transvaal en Schilderswijk dienst hebben; de twee volkswijken waar de meeste boerka's zijn te vinden. Nu zijn het er niet veel, maar als je je best doet, kom je er af en toe eentje tegen.
Ja maar, ja maar, jammeren de voorstanders van het dragen van een boerka; het boerkaverbod is symboolpolitiek. "Er zijn maar weinig vrouwen die echt een boerka dragen."
Dat klopt.
In Nederland staat vrijheid hoog in het vaandel. In Nederland stoppen we vrouwen niet weg achter gewaden als ze op straat lopen, alleen maar omdat de orthodoxe moslimman dat wil. Al lopen er maar een paar boerka's rond in elke grote stad, het zijn er een paar teveel.
Ik hoop, samen met alle voorstanders van de vrijheid, dat er na 12 september nog steeds genoeg animo is voor het boerkaverbod. Maar ik vrees het ergste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten