Bono heeft gelijk: alleen kapitalisme kan de derde wereld redden

Geen categoriejul 26 2013, 19:00
Verrassend. Ontwikkelingshulpicoon breekt lans voor ondernemers.
Inmiddels zijn we al een decennium en nog wat op weg in de éénentwintigste eeuw, en dat betekent dat we langzaam wat verstikkende overgebleven dwangbuizen uit de vorige eeuw van ons af kunnen werpen. Eén van die zaken is het post-koloniale schuldgevoel wat heel het Westen nog steeds koestert jegens met name Afrika. Natuurlijk zijn er enkele eeuwen geleden terug verschrikkelijke dingen gebeurd onder aanvoering van onder andere Europeanen, maar anno 2013 mag je toch wel zeggen dat tegenwoordig de Afrikaanse landen verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk. Je kan je immers niet eeuwig blijven verstoppen achter de excuses genaamd slavenhandel en kolonialisme.
Voormalig ontwikkelingshulpprofeet Bono (jawel, de zanger van de Ierse rockband U2), lijkt ook het licht gezien te hebben. Zijn pleidooi om almaar meer geld naar Afrika over te maken om ons schuldgevoel af te kopen, heeft hij wat aangepast. Nu zijn het niet meer de Europese overheden die Afrika moeten redden, maar de Afrikanen zelf:

"Handel en ondernemerskapitalisme helpt meer mensen uit de armoede dan hulp. Buitenlandse hulp is slechts een pleister op de wonde, het vrije ondernemerschap is de enige genezing. Ondernemerschap is de meest succesvolle weg naar ontwikkeling", verklaarde Bono in Georgetown.

En daar heeft de Ierse zanger helemaal gelijk in. Dit is een belangrijke boodschap aan zowel het Westen als Afrika. Afrika: probeer eens wat ondernemender te zijn. Dat helpt. En Europa; als jullie nog een mooie bezuinigingspost zoeken om de overheidsbestedingen in het gareel te krijgen, dan is die bij deze gevonden. Ontwikkelingshulp; snij maar helemaal weg!
Nou maar hopen dat Bono net zo hard gaat lobbyen voor kapitalisme in Afrika, als hij destijds voor ontwikkelingshulp heeft gedaan. Misschien dat het dan ooit nog eens wat wordt met de concurrentiepositie van 's werelds meest grondstofrijke continent.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten