Kunduzakkoord maakt bouwsector kapot

Geen categoriemei 19 2012, 17:44
De bouwsector loopt miljarden euro's mis door het kunduzakkoord. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw tenminste (EIB). Wat is de VVD toch een pro-bedrijfsleven partij he?
Door het kunduzakkoord - dat gesteund werd en wordt door de zogenaamde liberalen van de VVD - loopt de bouwsector enkele miljarden euro's mis. Dat zegt directeur Taco Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Al met al loopt de sector jaarlijks 2,5 miljard mis in de periode 2014 - 2017. Het zal de dames en heren in Den Haag blijkbaar ontgaan, maar dat is een flink bedrag.
De reden? Men wil de hypotheekrenteaftrek flink beperken. Het kopen van een huis wordt daardoor duurder. Aangezien minder mensen een (nieuw) huis kunnen betalen worden er ook minder huizen gebouwd.
Een lesje voor de dames en heren in Den Haag (zeg maar: economics 101): als bedrijven minder verdienen hebben ze minder werknemers nodig. Die worden dan dus ontslagen. Deze mensen betalen dan geen belasting meer (of in ieder geval veel minder), en komen zelfs in aanmerking voor een uitkering, wat inhoudt dat ze de overheid netto geld kosten.
In het geval van de bouw blijkt dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek waarschijnlijk zal resulteren in het verlies van 20.000 banen. Ja, dat leest u goed: twintigduizend. Dat zijn, in ieder geval een tijdlang, 20.000 minder belastingbetalers, en mogelijkerwijs 20.000 meer uitkeringstrekkers.
Met dank aan Den Haag.
Overigens heb ik zelf een draai gemaakt met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek (daar zijn we dan weer heel eerlijk in): hoe meer ik erover nadenk, hoe belachelijker het is dat deze aftrek komt te vervallen. Men noemt het vaak subsidie, maar feitelijk is het natuurlijk een aftrekpost - mensen mogen hun geld dus houden, wat hun goed recht is.
Als je de hypotheekrenteaftrek wil afschaffen dan moet je daar op zijn minst een algemene belastingverlaging tegenover zetten. Geen hypotheekrenteaftrek, bijvoorbeeld, maar de belastingtarieven gaan omlaag met een procent of drie - vijf. Doe je dat niet, dan maak je het alleen maar lastiger voor mensen om rond te komen. Dat is altijd onhandig, maar al helemaal ten tijde van een crisis; juist nu moeten consumenten geld uitgeven.
Tenslotte is het opmerkelijk dat de hypotheekrenteaftrek wél wordt beperkt, maar dat er niet gerept wordt over een mogelijke korting op de huursubsidie. Die laatste is daadwerkelijk subsidie: belastingcenten worden gebruikt om een deel van de huur van mensen te betalen. Het is de wereld op zijn kop: u mag wel meer betalen voor uw koopwoning, terwijl u wel mag blijven betalen voor mensen die een huis huren. Je zou denken dat juist de VVD door zou hebben dat dit niet kan. Helaas, blijkbaar hebben de kunduzpartijen deze partij werkelijk in hun macht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten