BREKEND: Trump kondigt terugtrekking Amerikaanse grondtroepen uit Syrië aan

BREKEND: Trump kondigt terugtrekking Amerikaanse grondtroepen uit Syrië aan

Donald Trump beloofde in 2016 ISIS te verslaan en in samenhang met Rusland, Syrië, Turkije e.a. is het gelukt om het kalifaat inderdaad behoorlijke klappen te geven. Met de aankondiging van het terugtrekken van de Amerikaanse troepen lijkt er een einde gekomen aan Amerikaanse inmenging op de grond terwijl Turkije haar aandeel in noord-Syrië juist aan het vergroten is om daar de Koerden nog wat extra klappen te geven. Kritiek krijgt Trump dan ook op de aankondiging van de Amerikaanse terugtrekking. Zo zien sommige analisten het terugtrekken als een verraad richting de Koerden.

Bovenstaande tweet van het account van de Amerikaanse president bevat een interessante woordkeuze. Trump verwijst naar de reden waarom de Amerikanen betrokken waren bij de oorlog, namelijk het verslaan van ISIS. Maar ISIS bestaat nog steeds. Toch denkt Trump dat het tijd is om te vertrekken en daar kan ik hem gelijk in geven. Hij contrasteert zich tegenover zijn veiligheidsadviseur Bolton, die juist zo lang mogelijk in Syrië wilde blijven. Zelfs zolang totdat een politieke oplossing voor het conflict wordt gevonden. Maar die oplossing laat nu al jaren op zich wachten en het is maar de vraag of er ooit een politieke oplossing komt.

De Amerikanen trekken zich overigens ook niet volledig terug. Zo lang Iran, Rusland en Turkije operaties blijven uitvoeren zal de VS aanwezig blijven. Tenminste in de buurt. Sowieso in Irak, waar bijvoorbeeld nog artillerie staat waarmee ook het Syrisch grondgebied kan worden geraakt. Maar ook een deel van de vloot en daarbij behorende luchtstrijdkrachten kunnen in geval van nood nog toeslaan. Veel onzekerheden dus, maar het besluit staat in ieder geval vast. Het plan is om 'snel' te vertrekken, maar behalve het besluit ligt er nog geen duidelijk plan. ISIS is overigens niet alleen in Syrië aanwezig, maar ook andere landen actief zoals Libië, Egypte en Jemen. Verslagen is ISIS dus niet, wel zwaar gehavend. Terugtrekken doen de VS zich wel.

Lees meer over:
Donald Trump Syrië Assad

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties