Brexit is een puinhoop: gelekte memo stelt dat er grote onrust is in het Britse kabinet

Brexit is een puinhoop: gelekte memo stelt dat er grote onrust is in het Britse kabinet

Verloopt de Brexit minder positief dan de meeste Britse (en Nederlandse?) kiezers zouden willen? Wél volgens een uitlekte memo.

Uit een interne memo van het kabinet van Theresa May blijkt dat er binnen de Britse regering onenigheid is over de vraag hoe hun Brexit afgehandeld moet worden. Al met al zou het hele regeringsapparaat met maar liefst 500 aan Brexit gerelateerde projecten werken. Daarbij zouden er 30.000 (extra!) ambtenaren nodig zijn om de plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Volgens de BBC, dat de memo heeft ingezien, is de memo geschreven door een anonieme consultant. Deze expert beweert dat er binnen het kabinet nog steeds geen duidelijkheid is over wat men precies wil; hoe Brexit eruit moet zien en wat ze van andere landen willen. Het zou niet eens duidelijk zijn welke onderwerpen en zaken prioriteit hebben en welke min of meer irrelevant zijn.

Niet geheel verrassend stelt de memo daarnaast dat het kabinet in twee kampen verdeeld is. Het ene kamp wordt geleid door Boris Johnson, Brexit-minister David Davis, en Handelsminister Liam Fox. Zij zouden overhoop liggen met de minister van Financiën Philip Hammond en de Minister van Business Greg Clark.

In de memo wordt gesteld dat de verschillende departementen allemaal hun eigen plannen aan het ontwikkelen zijn die los van elkaar lijken te staan. Daarnaast waarschuwt de auteur van de memo dat grote bedrijven weleens dwars konden gaan liggen. Dat zou de Britse regering voor serieuze problemen stellen.

Is er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel, zeker wel zelfs. Het kabinet heeft namelijk al laten weten dat het zich totaal niet herkent in de memo. Daarnaast zeggen ministers dat de notitie geschreven is door een outsider, niet door een lid van het kabinet. Zo'n outside zou helemaal niet weten wat er precies aan de hand is en wat er gedaan wordt om dit grote project in goede banen te leiden.

Met andere woorden, het zou weleens het zoveelste trucje kunnen zijn van tegenstanders van Brexit. Zij proberen de Britse bevolking nu al maandenlang angst aan te jagen, ongetwijfeld in de hoop dat het kabinet het Brexitplan uiteindelijk toch maar laat varen. De rechter gaf daar onlangs al een aanzet toe door te stellen dat Brexit officieel goedgekeurd zal moeten worden door het Lagerhuis. In principe zou het dus zo kunnen zijn dat het Britse parlement Brexit alsnog afkeurt terwijl de Britse kiezer er juist een groot voorstander van is.

Gelukkig voor mensen die Brexit steunen zal het wellicht zo'n vaart niet lopen. Zelfs Labour zegt namelijk dat het niet dwars zal liggen als het tot een stemming in het parlement komt. Het moge duidelijk zijn dat de socialisten doodsbang zijn dat ze de kiezer tegen zich in het harnas jagen door voor Europa te kiezen. Blijkbaar hebben ze die les dan toch wél geleerd het afgelopen jaar.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties