Briljante Erdogan-cartoon duikt op. Als de Turkse president 'm ziet, krijgt hij vast een hartaanval

Geen categorieapr 11 2016, 15:00
Erdogan is een tiran eersteklas. Triest nieuws uit Duitsland en Turkije daarover, maar een sprankje goede hoop uit Nederland.
Dat de Turkse president Erdogan een trieste tiran is die z'n achterste afveegt met de persvrijheid, dat wisten we al. Waar we de afgelopen weken ook achterkwamen, is dat de gevreesde lange arm van Ankara tot in Berlijn reikt. Voeg die twee feiten samen, en je hebt een groot, maar boosaardig schouwspel:

De Duitse regering onderzoekt het verzoek van Turkije om televisiekomiek Jan Böhmermann te vervolgen voor zijn voordracht van een hekeldicht op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het onderzoek neemt een paar dagen in beslag, heeft de regering maandag laten weten.

Bondskanselier Merkel heeft de nieuwe Sultan van Anatolië kennelijk te verstaan gegeven dat de vrijheid van meningsuiting onaantastbaar is in Duitsland, maar desalniettemin moet tv-komiek Böhmermann toch vrezen vervolgd te worden. Dat is natuurlijk niets minder dan een regelrechte gotspe in een vrij land als Duitsland. Zou je tenminste denken.
Maar nu donkere wolken zich samenpakken boven het hoofd van Vrouwe Justitia's Duitse evenknie, lijkt het in Nederland gelukkig nog wel goed te gaan. Alhoewel Erdogan hier met gemak verkiezingen wint (!), beïnvloedt hij ons strafrecht nog niet. Cartoonist Ruben L. Oppenheimer (die tekent voor verschillende kranten in Nederland), is niet te beroerd om Erdogan hier wél zijn vet te geven, zoals hij in een recente tweet laat zien.
Op zijn Twitterprofiel geeft Oppenheimer er blijk van bewust te zijn van rol. Hij schrijft over zichzelf:

"Your canary in the coal mine: if I stop breathing, you're next."

En daarmee heeft Oppenheimer waarschijnlijk genoeg gezeg. Hij tekent immers Erdogan als beschermheer van ISIS, die de sociale media in zijn land - ehm - hardhandig aanpakt. De titel boven de tekening drijft vervolgens de spot met zijn tirannieke kleinzerigheid. Als Ruben dat niet meer kan zeggen, is er iets grondig mis in dit land en heeft censuur z'n intrede gedaan. En censuur heeft nu eenmaal de neiging zichzelf als een olievlek uit te breiden.
Zet 'm dus op, Ruben. Dat er nog maar net zoveel cartoons mogen verschijnen totdat Erdogan stopt zijn blinde razernij te richten op de verdedigers van het vrije woord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten